Pozorišni festival u Kragujevcu biće među tri najbolja u zemlji? - iKragujevac


Vesti

Novi selektor Slobodan Savić najavio korenite koncepcijske promene i poručio da međunarodni pozorišni festival u Kragujevcu, uz stabilnu finansijsku potporu, može biti među tri najbolja u zemlji već 2020. godine

Posle 13 godina traganja za adekvatnim, estetički i sadržajno prepoznatljivim konceptom „Joakiminterfesta”, kragujevački Knjaževsko-srpski teatar, organizator ovog međunarodnog pozorišnog festivala, izgleda da je pronašao „dobitnu kombinaciju”.

„Joakiminterfest” će ubuduće biti jasno profilisan kao festival na kome se manifestuju savremene tendencije u pozorišnoj umetnosti, mahom iskristalisane na stranim scenama, poručio je novi selektor ovog festivala, pozorišni kritičar i pisac Slobodan Savić, široj publici poznat kao autor emisije „Čitanje pozorišta” koja se emituje na RTS-u.

– Namera mi je da izvršim korenite promene u koncepciji festivala i „Joakiminterfest”, u estetičkom i poetsko-scenskom smislu, podignem na mnogo viši novo. Potrudiću se da „Joakiminterfest” bude među najboljim međunarodnim pozorišnim festivalima u zemlji, uz rame Bitefu. To znači da će to biti festival predstava koje su u tesnoj vezi sa savremenim umetničkim praksama u svetu, a ne tek revija beogradskih predstava koje su poslednjih godina, mahom, stizale u poslednji čas. Od sedam predstava, na festivalu će biti mesta za najviše dve domaće produkcije, ostale će doći iz inostranstva, uglavnom iz ovog regiona, ali ću se truditi da publika vidi i predstave iz Italije, Nemačke, Rusije. Insistiraću i na predstavama koje su naši reditelji radili u inostranstvu – rekao je Savić na konferenciji za novinare u Svečanom salonu Skupštine grada Kragujevca.

Kragujevac, kao privredna i univerzitetska okosnicu centralne Srbije, zaslužuje međunarodni pozorišni festival koji će biti među tri najbolja u zemlji, poručio je Savić. On je napomenuo da će taj cilj biti dostižan već 2020. godine, kada će u Kragujevcu biti održan 15. „Joakiminterfest”, ali samo pod uslovom da festival dobije stabilnu finansijsku potporu.

– To konkretno znači da je već ove godine, kada će biti održan 14. „Joakiminterfest”, potrebno obezbediti najmanje osam miliona dinara. Prošlogodišnji budžet Bitefa je bio 60 miliona dinara. To znači da organizatori festivala, grad i Knjaževsko-srpski teatar, treba agresivnije da nastupe prema Ministarstvu kulture, a moj angažman i na tom polju neće izostati. Potrebno je obezbediti i sponzore. Kragujevac ima velike kompanije, kao što su „Fijat” i Simens”, koje treba da izdvoje znatna sredstva. Kroz koju godinu, festival će u nematerijalnom smislu vratiti uložena sredstva. Samo se modernim pristupom, i u marketinškom i u medijskom smislu, može animirati nova i mlada pozorišna publika – naveo je Savić, napominjući da će o najboljima na „Joakiminterfestu” ubuduće odlučivati međunarodni žiri.

Pomoć novom selektoru „Joakiminterfesta” u ostvarenju ambicioznih planova obećali su direktor Knjaževsko-srpskog teatra Miloš Krstović i gradski većnik za kulturu Miljan Bjeletić, koji su pozdravili odluku Slobodana Savića da se prihvati ozbiljnog i obimnog posla, sa ciljem da Kragujevac, mesto prvog srpskog pozorišta, postane vidljiviji na pozorišnoj mapi Srbije i ovog dela Evrope.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu