Dom zdravlja Kragujevac dobio četiri nova vozila - iKragujevac


Vesti

Služba za kućno lečenje Doma zdravlja Kragujevac dobila je od Ministarstva pravde Republike Srbije četiri vozila, koja su nabavljena sredstvima iz oportuniteta. U prisustvu predstavnika grada Kragujevca i zaposlenih u Domu zdravlja, ključeve je danas direktoru ove zdravstvene ustanove dr Vasiliju Antiću, uručio državni sekretar Ministarstva pravde, Mirko Čikiriz.

Pre nekoliko godina Ministarstvo pravde iniciralo je promenu zakonskih propisa sa namerom da se za lakša krivična dela uplaćuju sredstva, koja će se pre svega koristiti u humanitarne svrhe a radi unapređenja zdravstvene i socijalne zaštite, kazao je Čikiriz ovom prilikom. Iako kao Kragujevčanin znam šta znači palijativna nega na teritoriji grada Kragujevca, Čikiriz je dodao da prema informacijama dobijenih od zaposlenih Služba kućnog lečenja ima mnogo više problema, ali i puno teško obolelih pacijenata zbog čega donacija Ministarstva pravde ima još veći značaj i pomoći će da se unapredi zdravstveno stanje ovih pacijenata. Pored ova četiri vozila za Dom zdravlja u Kragujevcu, Ministarstvo pravde je od 445 miliona koliko je ove godine odvojeno za sredstva oportuniteta, preko 200 miliona dinara nemenilo za zdravstvene ustanove širom Srbije, i sa ovakvom politikom nastavićemo i ubuduće, naveo je Čikiriz.

Služba kućnog lečenja na teritoriji grada Kragujevca ima šest lekara i 22 tehničara, koji su u prvoj polovini godine obavili oko 5600 lekarskih i 27000 tehničarskih pregleda.

Ova donacija veoma je značajna za građane Kragujevca, ali i za našu službu koja praktično predstavlja bolnicu na točkovima, kazao je dr Vasilije Antić direktor Doma zdravlja, zahvalivši se Vladi Republike Srbije i Ministarstvu pravde. Služba kućnog lečenja pruža pomoć pacijentima koji nisu za bolnicu, a teško su bolesni i ne mogu sami da dođu do lekara. Svakodnevno obavi oko 200 pregleda i pređe preko 2000 kilometara. Imajući u vidu da stižemo do najudaljenijih zaseoka na teritoriji grada Kragujevca, nova vozila nam mnogo znače za unapređenje brzine i lečenje naših pacijenata, ali i bezbednost zaposlenih, kaže Antić.

Sa starim gotovo rashodovanim automobilima, koje već sada nije moguće registrovati bio bi doveden u pitanje rad Službe kućnog lečenja i palijativne nege, rekla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prilikom svečane dodele ključeva. Kako bi sistem zdravstvene zaštite odgovorio potrebama korisnika, grad Kragujevac u partnerstvu i saradnji sa svim institucijama u poslednje četiri godine radi na rešenju mnogobrojnih izazova, a ova donacija je jedan od najboljih primera kako se ona mogu rešiti, ali predstavlja i odgovor Vlade Republike Srbije na prioritetne potrebe naših građana, poručila je dr Damnjanović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu