ZA SADA NEMA SLUČAJA TROVANJA U KRAGUJEVCU: I jestive pečurke mogu biti opasne po zdravlje - iKragujevac


Vesti

Za dve nedelje u Srbiji dve osobe su preminule, a deset je hospitalizovano zbog trovanja pečurkama, koje su se posle obilnih kiša u šumama pojavile u velikim količinama.

Na stotine građana samoinicijativno odlazi u berbu gljiva bez saznanja kako izgledaju otrovnice u odnosu na jestive, koje se u ovom periodu mogu naći na korak jedne od drugih.

Kod izrazito osetljivih pojedinaca pečurke mogu izazvati lagana trovanja, ali i teži oblici koji zahtevaju bolničko lečenje.

U Domu zdravlja u Kragujevcu, za sada nije zabeležen nijedan slučaj trovanja pečurkama.

Od akutnih trovanja gljivama godišnje se u Evropi leči oko 10 hiljada pacijenata dok se u Beogradu, u julu prošle godine javilo 50 pacijenata, od kojih je 29-ro zadržano na infektivnim klinikama.

Simptomi i znaci trovanja pečurkama javljaju se od 6 do 24 sata od konzumiranja, u dve faze: u prvoj javljaju se muka, povraćanje, grčevi u trbuhu, dehidracija.

Druga faza se javlja od drugog do četvrtog dana latentnog perioda sa pojavom teške žutice, anemije hipoglikemije, insuficijencije srca, nastupa koma i u najtežim slučajevima smrt.

Dom zdravlja u Kragujevcu do sada nije imao slične situacije ali su značajni saveti kako reagovati ukoliko se posumnja na trovanje pečurkama.

Prva pomoć kod trovanja je od velike važnosti jer, prema rečima stručnjaka, na taj način mogu se izbeći eventualne komplikacije opasne po život.

Nisu samo pečurke otrovnice opasne po zdravlje već i prekomerno ili neodgovarajuće komzumiranje jestivih.

Tako ustajale, nedovoljno pečene ili dobro ne sažvakane i u velikoj količini upotrebljene gljive mogu da izazovu ozbiljne poremećaje organa za varenje i nervnog sistema.

Pre upotrebe, pečurake obavezno treba oprati, tu vodu obavezno prosuti, jer se u njoj oslobađa određena količina toksina.

Podgrevanje pečuraka se ne prepručuje, jer pogoduje razvoju bakterija koje takođe dovode do trovanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu