Spomenik Dragiši Nedoviću, zaboravljenom autoru nezaboravnih pesama - iKragujevac


Vesti

Na sednici Gradskog veća utvrđen je predlog odluke o podizanju spomenika Dragiši Nedoviću tekstopiscu, kompozitoru i muzičaru.

Spomenik će, ukoliko odbornici daju saglasnost, biti podignut u okviru Prostorne kulturno – istorijske celine Staro gradsko jezgro – hotel Zelengora. 

Inicijativu je pokrenulo Udruženje estradnih umetnika i izvođača Šumadije „Kragujevac – koncert“ čime bi se na dostojan način obeležilo sećanje na ovog velikog umetnika iza koga je ostalo više stotina pesama izvorne, narodne i starogradske muzike. 

On je napravio pesme uz koje su razbijene hiljade čaša, flaša, stolova... i glava... On je smislio "U lijepom starom gradu Višegradu", uz koju je palo milion suza... On je napisao "Siromah sam, druže, nigde nikog nemam"... On je dao život notama "Obraše se vinogradi", po kojima se Šumadija prepozna svuda u svetu... On je dao vetar u jedra dalmatinskoj "pismi" za sva vremena "Kad sam bila mala Mare"... On je zaustavio Ibar vodu... On je lepim gružanskim devojkama posvetio "Lepe li su, nano, Gružanke devojke"... Njegova je "Tekla, tekla reka Lepenica"... "Jesen dođe, ja se ne oženi'... "Ajd' idemo Rado"...

Dragiša Nedović rođen je 1916, a umro je 1966. godine u Kragujevcu. Pominje se da je napisao gotovo hiljadu pesama, mada tek za više od dve stotine zasad postoje pouzdani podaci da je on autor.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu