Kombinovani grip kosi Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Simptomi gripa ove sezone izraženiji su nego obično, duže traju, a ljudi se osećaju veoma slabo i nemoćno. Reč je o kombinovanim, odnosno miksovanim virusima, koji su ozbiljniji nego prethodnih godina, a na udaru su najviše mala deca i stariji.

Nakon desetak dana od preležanog virusa, kod mnogih suv kašalj ne prestaje, a visoka temperatura ili glavobolja mogu ponovo da se vrate. Lekari objašnjavaju da je često razlog za to što se na virus nadovezala i bakaterija, poput stafilokoke ili streptokoke, zbog čega sve treba ozbiljnije shvatiti, a bolest preležati.

 Trenutno je aktuelna kombinacija više virusa, od kojih prednjači reo virus u kombinaciji sa adeno virusom i gripom. Može se desiti i da respiratorna infekcija preraste u bakterijsku, i tada simptomi bolesti, umor i iscrpljenost mogu da traju i do mesec dana. Česte su i komplikacije koje izazivaju upalu uha ili čak upalu pluća.

Statistika govori da odrasle osobe od tri do pet puta godišnje zakače neku infekciju disajnih puteva, dok mališani koji idu u vrtić čak deset puta godišnje donesu prehladu u kuću.

Doktor objašnjava da kada dobijemo grip, naš imunitet se bori da ga savlada i izbaci iz organizma. Ukoliko se radi o jakom virusu, kao što je ove godine, u nekim slučajevima sam organizam ne može da se izbori sa njim i na taj način slabi imunitet. Tada se i stvaraju uslovi za razvoj bakterijske infekcije, koje čitavo stanje kod obolelog čoveka dodatno komplikuje. Kod dece i odraslih najčešće komplikacije mogu biti bronhiris, upala pluća, ali i upala ušiju.

Lekari kažu da ne treba odmah odlaziti lekaru čim se pojavi visoka temperatura. Treba sačekati dva do tri dana, pa ukoliko je temperatura i dalje visoka, tek tada treba otiću na pregled, jer postoji mogućnost da je došlo do komplikacije.

Grip obično traje do pet dana, s tim da može da traje duže ukoliko se nešto iskomplikuje. Kod dece, koja još nemaju imunitet, to može da traje i do sedam dana.

Što se tiče antibiotika, koji naš narod voli da koristi i kada su virusi u pitanju, nisu preporučljivi jer jednostavno ne deluju na njih. Ukoliko se grip iskomplikuje, pa preraste u bronhitis ili upalu pluća, u tim situacijama je opravdano koristiti ih, ali uz saglasnost lekara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu