Vesti

Vlastimir Marković (67) zvani Buldožer iz sela Kamenica kod Niša osuđen je na 15 godina zbog silovanja i podvođenja maloletnice koja je u vreme krivičnog dela imala 16 godina.
Ovakvu konačnu presudu doneo je Apelacioni sud u Nišu, koji je razmatrajući žalbe delimično preinačio prvostepenu presudu Višeg suda u Nišu i samo minmimalno ublažio kaznu tako da ga za učinjeno nedelo i dalje čeka podugačka robija.

Kako je “Blic” pisao, navodi optužnice po kojima je osuđen Marković potresni su i strašni.

On se tereti da je od 21. novembra 2014. do 8. marta 2015. devojčicu (16) najpre namamio u svoju kuću obećavajući joj poklone. Tamo ju je gotovo svake noći tukao šakom ili drvenom motkom. Naređivao bi joj da skine garderobu, potom joj kanapom vezivao ruke i noge za krevet ili je držao za ruke i ramena kako bi savladao njen otpor nakon čega je “dodirivao svojim polnim organom po njenom polnom organu i primoravao je da ga oralno zadovoljava”.

Tereti se i da je dva puta i obljubio devojčicu, iako je pokušavala da se odbrani i molila ga da prestane, ali i da ju je prinudio na seks sa drugim muškarcem koji mu je za to platio 500 dinara. Tokom seksualnog odnosa malolenice i izvesnog N. Đ., Marković je stajao pored kreveta i posmatrao.

Veće Višeg suda u Nišu kojim je predsedavao sudija Aleksandar Teodosić u maju prošle godine osudilo je Markovića za silovanje na maksimalnu kaznu od 15 godina a za podvođenje dve godine, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 16,5 godina zatvora. Kao otežavajuće okolnosti, uzete su mu činjenice da je dva puta osuđivan, da je pokazao izrazitu upornost i bezobzirnost, da je oštećena lako mentalno retardirana osoba koja mu je ukazala poverenje, dok olakšavajuće okolnosti nisu nađene.

Apelacioni sud je, međutim, usvojio žalbu odbrane da je od poslednje osude Markovića, koja je bila iz druge grupe krivičnih dela, prošlo više od 20 godina, a da se u međuvremenu nije javljao kao počinilac krivičnih dela, pa je prvostepenu presudu delimično preinačio - za silovanje je osuđen na 14 godina, za podvođenje na dve pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 15 godina zatvora. Uz to, moraće da plati i novčanu kaznu od 150.000 dinara ili će mu i ona biti zamenjena sa 150 dana zatvora.

Inače, Marković je prošle godine prilikom izricanja presude napravio incident u sudnici, kada je, tvrdeći da je nevin osuđen hteo da skine pantalone kako bi pokazao da je polno nemoćan ali ga je sudija Teodosić ga je zaustavio i oštro opomenuo rečima da mu to na pamet ne padne. Marković je protestovao i protiv nalaza veštaka o njegovom polnom organu rekavši da su naveli da “ima 30 centimetara” a on je “ovoliki” (pokazao je prstima 10 centimetara, prim.aut).

BIZARNA ODBRANA Nije silovao devojčicu, već je samo ginekološki pregledao!?

Marković je tokom suđenja pokušao da na bizaran način negira sve što mu se stavlja na teret, pravdajući se da nije mogao da ima seksualne odnose sa maloletnicom jer je 2000. godine navodno imao hiruršku intervenciju tokom koje mu je polni organ odsečen i bačen. Branio se pred sudom i nije podvodio devojčicu već da je samo “ginekološki pregledao, plašeći se da ne ostane u drugom stanju”. No, sud je odbacio njegovu odbranu jer su i oštećena i svedok koji je u Markovićevoj kući imao seksualne odnose sa njom, opisali šta se dešavalo. Osim toga, veštaci sudske medicine su utvrdili da mu je polni organ normalne veličine i anatomske građe bez tragova hirurškog lečenja te da je sposoban da povremeno ima seksualne odnose.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu