Štampani beton imitira kamen - iKragujevac


Vesti

Jeftina dekorativna podloga, brzo se postavlja i otporna je na sve vremenske uslove. Uglavnom se koristi na terasama, trotoarima, dvorištima ili oko bazena. Cena po kvadratnom metru iznosi oko 30 evra.

IDEALNO rešenje da svež beton izgleda kao kamen jeste postavljanje štampanog betona, efekat se postiže lako i bez velikih troškova. Ove dekorativne prostirke otporne su na sve vremenske uslove, imaju dug upotrebni vek bez dodatnih troškova održavanja.

Štampani beton je površina koja je ukrašena dezenom, teksturom ili reljefom kako bi podsećala na opeku, ploče, kamen, pločice, drvo i razne druge obrasce i teksture. Ovaj dizajn se uglavnom koristi na terasama, trotoarima, prilaznim putevima, dvorištima, ili oko bazena. Cena po kvadratnom metru kreće se oko 30 evra, u zavisnosti od dezena i boje koju kupac izabere. Dužina trajanja izrade i postavljanja zavisi od kvadrature koja se radi kao i od vremenskih uslova. Površina od 100 kvadratnih metara, ako vremenski uslovi dozvole, može da se završi i za sedam dana.

Procedura koja se primenjuje za izradu štampanog betona je standardna. Prvo ide dodatak osnovne boje, pa zatim dodatak akcentne boje, odnosno pigmenta i na kraju utiskivanje šablona sa posebnim kalupima u beton. Modle se utiskuju u betonsku površinu uz odgovarajuću količinu pritiska, nakon čega se uklanjaju i ostavljaju za sobom štampani beton. Nakon štampanja površina se pere i nanose se premazi za zaštitu radi dugotrajnosti i lakšeg održavanja.

Ovakav dizajn betona pravi se tako da izgledom podseća na obične građevinske proizvode kao što su opeka, kamen, drvo, pločice, a u posebnim slučajevima može se napraviti tako da dobije i izgled logotipa neke kompanije ili nekog određenog simbola. Može se uklopiti sa svakom vrstom enterijera, što ga čini pogodnim za korišćenje, od javnih šetališta do privatnih dvorišta.

Štampani beton je često isplativiji od elemenata za popločavanje kao što su prirodni kamen, opeka ili keramika. Kao i bilo koja druga vrsta betona i materijala za popločavanje, tako i štampani beton zahteva periodično uklanjanje prljavštine ili mrlja kada je to neophodno.

 

OSNOVNA BOJA

OSNOVNA boja koristi se kao primarna i bira se tako da održava boju prirodnog građevinskog materijala koji se imitira. Osnovna boja se proizvodi dodavanjem učvršćivača boje u betonsku mešavinu. Učvršćivač boje je pigment u prahu koji se koristi za bojenje betona.

POPULARAN OD 1970. GODINE
ŠTAMPANjE betona postalo je popularno sedamdesetih godina, nakon što je prvi put predstavljeno na Sajmu betona u Americi. Kada se prvi put počelo sa štampanjem, izbor dizajna i boja je bio mali.

Izvor: Novosti
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu