ZABRINJAVAJUĆE: Preti nam epidemija malih boginja - iKragujevac


Vesti

Trenutni procenat dece koja su primila MMR vakcinu veoma je nizak i u konstantnom je opadanju, tvrde stručnjaci. Nedovoljna informisanost kao i predrasude mnogih roditelja, polako ali sigurno dovode do toga da nam ponovo preti epidemija malih boginja.

Procenat imunizacije dece protiv malih boginja, zaušaka i velikih boginja na teritoriji Srbije prošle godine iznosi samo 81 odsto. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, u prošloj godini je MMR vakcinu primilo 65 odsto dece sa teritorije Beograda. Bolji je obuhvat dece uzrasta od sedam godina, tj. revakcinacija MMR vakcinom koja je sprovedena kod 91 odsto dece. Ipak, tih 91 odsto je takođe manje od minimuma.

Zarazne bolesti ne poznaju granice, epidemije se šire iz zemlje u zemlju.

Ukoliko virus uđe u osetljivu populaciju, može se očekivati i povećan broj obolelih, tj. nastanak epidemije, kao što se i registruje u mnogim zemljama Evrope. Ukoliko obuhvat MMR vakcinom i dalje bude padao, možemo i kod nas očekivati pojavu epidemije malih boginja.

Imunizacija je najefikasniji način zaštite od zaraznih bolesti pod uslovom da se sprovodi sa obuhvatom od preko 95 odsto. Imunizacijom se sprečavaju bolesti, komplikacije i smrtni ishod. Ukoliko dete dobije male boginje, zauške ili rubelu, mogu da nastanu komplikacije poput zapaljenja mozga i moždanica. Male boginje su i dalje vodeći uzrok smrti među decom u svetu, kao i da je u 2015. godini od malih boginja u svetu umrlo 134.200 osoba.

Krajem decembra prošle godine u Kraagujevcu je od malih boginja obolelo čak 140 mališana. Svi oni imali su blagu kliničku sliku i nesigurnu epidemiološku prognozu.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu