Manifestacijom „Sportom do zdravlja“ obeležen Svetski dan fizičke aktivnosti u Kragujevcu [FOTO] - iKragujevac


Vesti

Svetski dan fizičke aktivnosti u Kragujevcu je danas obeležen na Trgu vojvode Radomira Putnika u Kragujevcu gde su se okupile brojne zdravstvene, obrazovne i socijalne ustanove, sportske organizacije, nevladin sektor. U saradnji sa gradom Kragujevcem, manifestaciju koja je bila bogata brojnim zdravstveno - vaspitnim i sportskim aktivnostima inicirao je Centar za prevenciju Instituta za javno zdravlje Kragujevac, a svojim prisustvom podržali su je i ministri u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov i Milica Đurđević Stamenkovsi, kao i član gradskog veća za sport grada Kragujevca Predrag Stevović.

 

Zahvaljujem se gradu Kragujevcu i Institu za javno zdravlje što okupljaju decu i omladinu i pokušavaju da ih usmere kako bi svi zajedno poslali poruku da nema zdravog društva bez zdrave dece i zdrave omladine, rekla je Milica Đurđević Stamnkovsi, ministarka za brigu o porodici i demografiju. Ovde smo da podstaknemo buduće generacije da se više bave sportom i da virtuelna druženja po popularnim društvenim mrežama makar na trentak zamene druženjima na sportskim terenima, igralištima i parkovima. Danas smo tu, dodala je ministarka, da podržimo sve mlade ljude koji se bave sportom, stanemo iza njihovog uspeha u nadi da će svi oni ovde živeti, raditi i zasnivati svoje porodice, poručivši im da je najvažnije da budu dobri, porodični ljudi, uzorni građani, da poštuju i vole svoje zemlju, a ona će brinuti o njima.

Pravo na zdravlje jedno od fundamentalnih prava a ovo su aktivnosti koje doprinose prevenciji i očuvanju zdravlja i afirmaciji zdravog načina života, rekao je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Ukoliko smo zdravi možemo u punom kapacitetu ostvrivati i druga prava unutar društva, što je značajno za čitavu zajednicu, lokalnu samoupravu i organizacije. Kada je reč o ostvarenju jednog od vitalnih prava, a to je pravo na zdravlje, važniji su mehanizmi prevencije i onoga što doprinosi da se to pravo ostvari, a ne ono što je posledično vezano za zaštitu zdravlja, kazao je Žigmanov.

Od početka mandata a tako nastavljamo i dalje stavljamo akcenat na obnavljanje osnovne sportske infrastrukture, jer je neophodno da svaki građanin, svako dete ima pristup sportskim aktivnostima koje su usko povezane sa zdravljem pojedinca. Ako imamo zdrave građane imamo zdravu naciju, rekao je Predraga Stevović, član Gradskog veća za sport. Ovakve akcije zbog toga su dobrodošle i trudićemo se da uz poršku grada Kragujevca one postanu i tradicionalne i masovne. Trudimo se, poručio je Stevović, da se naši građani okrenu sportu, da pobedimo tehnologiju i kroz sportske aktivnosti pružimo zdravlje našoj deci.

trgmanifestacija6

Na jednom mestu danas su svi koji čine kičmu, da se pežoratovno izrazim, zdravog tela, a to su SPD Radnički, zdravstvene, socijalne, obrazovne ustanove, sportisti, Crvenui krst, jer je zdravlj sveukupno blagostanje, rekla je Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i ljudska i manjinska prava. Danas je i slava Instituta za javno zdravlje, a organizacijom ove manifestacije po modelu svetske zdravstvene organizacije bliži smo globalnim ciljevima a to je da se do 2025. nivo fizičke aktivnosti podigne za 10%, kazala je Damnjanović.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti se obeležava u sklopu globalne inicijative koju zemlje članice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sprovode od 2002. godine u cilju promovisanja fizičke aktivnosti kao važnog resursa za očuvanje i unapređenje zdravlja i dobrobiti svakog čoveka.

Ova inicijativa je pokrenuta nakon objavljivanja Izveštaja o svetskom zdravlju, u kome je istaknuto da fizička neaktivnost, uz nepravilnu ishranu i upotrebu psihoaktivnih supstanci, predstavlja jedan od glavnih faktora rizika koji doprinosi globalnom oboljevanju i umiranju od hroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa, različitih karcinoma i respiratornih oboljenja, koja u velikoj meri mogu biti sprečena ili njihove posledice ublažene promenom načina života.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu