Gorivo sve jeftinije - iKragujevac


Vesti

Povoljan kurs dolara i pojeftinjenje sirove nafte na svetskom tržištu obradovali i vozače u Srbiji. Za sedam dana cene benzina i TNG niže za 60 para, a dizela za 70.

 Već šestu nedelju zaredom prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji imaju trend pada - kaže za "Novosti" Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. - Naša redovna nedeljna analiza cena goriva ne pokazuje da je litar benzina i TNG-a u odnosu na cene od pre sedam dana jeftiniji za 60 para, a dizela za 70 para.

Razlog je, kaže Mićović, jasan. Cene goriva se smanjuju zbog pada berzanskih kotacija benzina i dizela, odnosno sirove nafte. U četvrtak je nafta tipa brent koštala 44,78 dolara po barelu, što je najniža cena u 2017. godini i na nivou je cena po kojima se trgovalo u toku novembra prošle godine. Prosečna cena brenta od početka godine je 53,09 dolara po barelu.

Slične promene cena goriva se dešavaju i u zemljama u okruženju, tako da su i dalje cene benzina u Srbiji na nivou regionalnog proseka, dok su cene dizela i TNG-a u samom vrhu, u prvom redu zbog izuzetno velikih državnih opterećenja.

- U prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina od 143,98 dinara, čak 79,94 dinara ili 55,5 odsto je akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi i PDV - objašnjava Mićović. - Ovi troškovi, u prosečnoj maloprodajnoj ceni dizela od 148,70 dinara, vredni su 82,24 dinara ili 55,3 odsto.

A u prosečnoj maloprodajnoj ceni TNG-a od 75,96 dinara, akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi i PDV su "teški" 37,01 dinar ili 48,7 odsto.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu