Šumadija turistički centar,Aranđelovac najatraktivniji - iKragujevac


Vesti

Posle godina stagnacije, Opština Arađelovac je od 2011. ponovo na mapi tursitičkih centara Srbije. Prošlogodišnjim povećanjem posete za čak 50 procenata, izgradnjom novih pansiona i hotela, Bukovička banja privlači sve više gostiju iz inostranstva.

Park Bukovičke banje, Paviljon "Kneza Miloša" sa četiri izvora mineralne vode, planina Bukulja i kulturno-istorijski spomenici iz vremena dinastije Obrenović, čine aranđelovačku opštinu jedistvenim turističkim centrom u Srbiji. Iako je 2009. godine izgubila status banjskog mesta, nova ulaganja vratila su joj stari sjaj, i nove goste.

"Aranđelovac počinje da živi i doprili smo do glava građana Srbije, da Bukovička banja postoji i da je postojala sve vreme. Ipak, bilo je potrebno vreme za njenu rekonstrukciju, kao i ovo što sada činimo", kaže Jelena Suljković, direktorka Turističke organizacije Aranđelovac.

Nekadašnje mondensko izletište bilo je poznato po luksuznim vilama i pansionima. Danas su opet atraktivi domaćim i stranim gostima.

"Dolaze ljudi i u junu i septembru, za Novu godinu, tokom praznika, ali to još uvek nije kontinuirano", rekla je Radmila Tošić iz Vile "Mila" u Aranđelovcu.

Bukovička banja je i kulturna oaza Šumadije, mesto omiljeno umetnicima: slikarima, vajarima, kompozitorima....

"Ja sam svojevremno ovde slušala i Jehudi Menjuhina, Desanku Maksimović, Matića... Park je najveći muzej skulpture na otvorenom u svetu, tu je i Risovačka pećina iz doba Paleolita, muzej keramike gde je postavka najvećih keramičara iz sveta", kaže Radmila Tošić.

Vrata novim gostima pre šest godina otvorio je rekonstruisani hotel "Izvor" koji je prošle godine posetio više od 25 hiljada gostiju.

"Gledajući rezultate ove godine opet možemo da se pohvailo trendom rasta, ne velikim procentima oko 1 odsto, što je s obzirom na prilike, okruženje, visoku kategoriju i cenu koju mi imamo, izuzetan rezultat", rekao je Dragan Todorović, direktor Hotela "Izvor".

Još jedino "Staro zdanje" čeka novog vlasnika. Građevima iz 19. veka i dalje propada. Čeka se odluka vlasti o prodaji i ulaganjima, kako bi najlepši hotel u Srbiji ponovo otvoorio vrata gostima.

 

Izvor:rts

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu