SLEDI KONTROLA: OBAVEZNO prijavljivanje imovine - iKragujevac


Vesti

Poreska uprava Kragujevca poziva građane da prijave sve nepokretnosti u koje spada građevinsko, polјoprivredno i šumsko zemlјište, poslovne zgrade, kuće, stanovi, garaže i garažna mesta u skladu sa Zakonom o porezima na imovinu.

Poreski obveznici prijave treba da podnesu u prostorijama Poreske uprave, u ulici Branka Radičevića broj 9, svakog radnog dana od 7,30 do 15,30 časova.

Nepodnošenje poreske prijave povlači odgovornost za poreski prekršaj, a to će se utvrđivati kontrolom na terenu.

Građani kod kojih je bila Komisija za ozakonjenje i obavila svoj posao, kao i oni koji do sada nisu prijavili svoju imovinu moraju da prijave.

Poreski inspektori imaju obaveze i kada su firme i preduzetnici u pitanju. Jedina razlika je u iznosu kazni koje su, recimo, kada su u pitanju firme za neke prekršaje povećane i deset puta.

Za neizdavanje fiskalnih računa, a u Srbiji svaki treći ugostiteljski objekat ima ovu praksu, sledi kazna zatvaranja objekta. Slično je i za zapošljavanje radnika na crno, gde gazda rizikuje da mu radnja bude zatvorena i pola godine. Ko ne istakne cene u trgovini, plaća kaznu do dva miliona.

Poreznici dugovanja prinudno naplaćuju, pre svega, skidanjem utvrđenog iznosa s računa dužnika. Račun može biti i blokiran. Poslednja mera je, kažu u Upravi, zaplena imovine, jer ovaj postupak puno košta i ne garantuje naplatu punog iznosa dugovanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu