OPREZ : Pojačana kontrola vozila - iKragujevac


Vesti

Na putevima, od danas biće sprovedena akcija pojačane kontrole vozila.

Uprava saobraćajne policije, u cilju smanjenja stradanja vozača i putnika u motornim vozilima, od danas će obavljati pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva, u okviru akcije koja se sprovodi u svim evropskim državama, koje sarađuju u sklopu međunarodne organizacije TISPOL.

Prilikom akcije policija će sankcionisati vozače i putnike koji ne vezuju pojas, na magistralnim i regionalnim putevima, kao i gradskim ulicama. Pored toga, tokom akcije, proveravaće se korišćenje sedišta za prevoz dece u putničkom vozilu, pa će se sankcionisati oni vozači koji svoje mališane prevoze protivno zakonskim propisima, što predstavlja veliku opasnost za sigurnost najmlađih.

Prema publikaciji Svetske zdravstvene organizacije, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik smrtnog ishoda u saobraćajnim nesrećama za više od 60 odsto. U prvih osam meseci ove godine u putničkim vozilima stradalo je 179 osoba, a povređeno je 7. 772. Od ukupnog broja stradalih putnika, 55 odsto se prevozilo na prednjem, a na zadnjem sedištu 45 odsto.

Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače i putnike u motornim vozilima da vezuju pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu i upozorava da će dosledno primenjivati mere prema svima koji za vreme vožnje u motronim vozilima na budu koristili sigurne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila.

U saopštenju MUP podseća se da je za nekorišćenje sigurnosnog pojasa Zakonom propisana novčana kazna od 5.000 dinara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu