VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA GRAĐANE OD GRADSKE PORESKE UPRAVE - iKragujevac


Vesti

Na osnovu zakona o opštem upravnom postupku (“Službeni glasnik RS“, broj 18/16), propisano je da je organ dužan da građanima omogući da uspešno i celovito ostvare i zaštite prava i pravne interese, kao i da se postupak vodi bez odugovlačenja i uz što manje troškova za stranku i drugog učesnika u postupku, ali tako da se izvedu svi dokazi potrebni za pravilno i potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Stavom 3.  predviđeno je da je organ dužan da po službenoj dužnosti, u skladu sa zakonom, vrši uvid u podatke o činjenicama neophodnim za odlučivanje o kojima se vodi službena evidencija, da ih pribavlja i obrađuje, dok saglasno stavu 4. istog člana organ može od stranke da zahteva samo one podatke koji su neophodni za njenu identifikaciju i dokumente koji potvrđuju činjenice o kojima se ne vodi službena evidencija. 

Članom 103. Zakona propisano je:

- da je organ dužan da po službenoj dužnosti, u skladu sa zakonom, vrši uvid, pribavlja i obrađuje podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje;

- da ako službenu evidenciju vodi drugi organ, organ koji vodi postupak dužan je - da hitno zatraži podatke, a zamoljeni organ da besplatno ustupi podatke u roku od 15 dana, ako nije drukčije propisano, a ako se traženi podaci mogu dobiti elektronskim putem, zamoljeni organ ih dostavlja u najkraćem roku;

- da u postupku koji se pokreće po zahtevu stranke organ može da vrši uvid, pribavlja ili obrađuje lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija kada je to neophodno za odlučivanje, osim ako stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama, a ako stranka u roku ne podnese lične podatke neophodne za odlučivanje organa, zahtev za pokretanje postupka će se smatrati neurednim.

Shodno napred navedenom, obaveštavamo građane, da će Gradska poreska uprava grada Kragujevca uz njihovu saglasnost i u njihovo ime prikupljati potrebna dokumenta neophodna za ostvarivanje njihovih prava.

Takođe, obaveštavamo i sve državne organe, ustanove i druge organizacije da, službenim putem, mogu dobiti sve potrebne podatke iz evidencija koje vodi Gradska poreska uprava.

Ukoliko su građani nezadovoljni postupanjem službenika Gradska poreska uprava, a u vezi sa razmenom podataka iz službenih evidencija, mogu pisanim putem, uputiti prigovor Načelniku Gradske poreske uprave, koji se predaje na Pisarnici Gradske poreske uprave.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu