Kragujevac: Održana svečana sednica Skupštine grada - iKragujevac


Vesti

U prisustvu ambasadora Palestine, Rumunije i Belorusije, predstavnika ambasade Ruske federacije, delegacija gradova prijatelja i pobratima, narodnih poslanika, predstavnika Univerziteta, verskih zajednica, pravosuđa, državnih institucija i organizacija, medija, u zdanju Stare skupštine održana je svečana sednica Skupštine grada Kragujevca posvećana obeležavanju Đurđevdana-Dana grada.

Nakon intoniranja himne Bože pravde u izvođenju Kragujevačkog pevačkog društva okupljene zvanice pozdravio je predsednik Skupštine grada Milan Urošević, podsećajući da svečanostima, koje organizujemo ovih dana, obeležavamo istorijsku odluku kneza Miloša, koji je na Đurđevdan 1818.godine, pre 198 godina, na Skupštini narodnih prvaka u manastiru Vraćevšnica, odlučio da Kragujevac proglasi prvom prestonicom tek oslobođene građanske Srbije.

Gostima i zvanicama na svečanoj sednici zatim se obratio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić koji je najpre rekao da je od prošlog Đurđevdana prošlo godinu dana i da nije imao predstavu šta znači godina na čelu grada. “Nije me sramota da to priznam, kao što me nije bilo stid da mnoge od vas pozovem za pomoć, savet, uslugu. Danas vas, zbog toga što ste mi pomogli, pomažući Kragujevcu, smatram prijateljima“, rekao je gradonačelnik Kragujevca. Nikolić je dodao i da je prošlo najgore u finansijskoj konsolidaciji, da su nastavljeni neki projekti, neki novi su započeti i istakao da je cilj posao za naše ljude. “Sve ispod toga je neuspeh, bez obzira na to šta su čije nadležnosti i ingerencije i iz kakvog političkog okruženja dolazi. Posao se nekada ovde podrazumevao, danas se za isti borimo“, rekao je gradonačelnik Nikolić i dodao da je svoja razmišljanja delio sa našim premijerom i da je on upravo u Kragujevcu i rekao - “Moramo vratiti Kragujevac na mapu značajnih evropskih industrijskih centara. Vlada će pomoći, a vi dajte sve od sebe“. Nikolić je istakao i da među nama nema više granica jer ljudi i njihov kapital putuju slobodno što je veliko dostignuće Starog kontinenta, kao i da je činjenica da su mnogi prisutni predstavnici gradova prijatelja Kragujevca uspeli da svoje gradove izvuku iz kandži nezaposlenosti i siromaštva. “To predstavlja veliki uspeh vaših centralnih i lokalnih vlada. Zato, kada vas pozovemo za pomoć ili savet, kao što smo to i do sada činili, ne ljutite se na nas, mi samo žurimo da vam se što pre vratimo“, rekao je gradonačelnik Kragujevca i izrazio nadu da taj dan nije daleko.

I ove godine, na svečanoj sednici Skupštine grada, uručene su nagrade i priznanja. Zvanje Zaslužni građanin grada Kragujevca, koje je odlukom Skupštine grada, posthumno dodeljeno muzičaru Borisu Aranđeloviću, uručeno je članu porodice. Dodeljene su i Đurđevdanske nagrade grada Kragujevca za dela nastala u 2015.godini - u oblasti umetnosti Vladimiru Jagličiću, novinarstva Jeleni Vuković, obrazovanja Janku Šušterčiču, sporta Jeleni Milovanović, i za oblast humanitarnog karaktera Udruženju za pomoć osobama sa autizmom. Uručene su i plakete Svetog Đorđa, koje su ove godine, odlukom gradonačelnika, dobili Luka Milvojević, za izuzetan doprinos u pružanju pomoći gradu Kragujevcu i njegovim građanima i promociji našeg grada u zemlji i inostranstvu, grad Sombor i JKP “Čistoća“ iz Sombora za pomoć gradu i afirmaciju ljudskih i humanih vrednosti. U ime nagrađenih obratila se Snežana Marković Jošović iz Udruženja za pomoć osobama sa autizmom koja je istakla da je Đuđevdanska nagrada priznanje koje znači ali i obavezuje sve dobitnike da nastave svoj rad istim tempom kako bi Kragujevac u budućnosti bio još bolji u svakom smislu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu