Svetosavska akademija u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji - iKragujevac


Vesti

Povodom proslave dana Svetog Save, koji se obeležava tradicionalno kao školska slava još od 1840. godine, održaće se Svetosavska  akademija u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, 27. januara u 12 sati.

Sveti Sava, 27. januar, u Srbiji se slavi kao dan prosvete još od januara 1840. godine odlukom Sovjeta Knjaževstva srbskog. Iste godine je prvi put proslavljen u Kragujevcu i Beogradu. Praznik je ustanovljen na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu, a po naređenju kneza Miloša Obrenovića, koji je 1823. godine naredio da se dan Svetog Save obeležava kao školska slava. 

Iz Prve gimnazije za portal ikragujevac su rekli da "uprkos preporuci Ministarstva prosvete i nauke, dugogodišnja tradicija mora da se poštuje". U nedelju 27. januara u 12 sati, biće održana Svetosavska akademija na kojoj će povodom školske slave, Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan  prerezati Slavski kolač sa kolačarom i direktorkom škole. Posle proslave u Svečanoj sali, za kolektiv škole u nastavničkoj kancelariji, biće održan svečani koktel. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu