Sreski špijun

Zelena oaza kao u bajkama, jezero, zeleno prostranstvo, mir, cvrkut ptica, hujanje vetra, samo su neke od karakteristika ovog čarobnog i fantastičnog mesta. Ako vam je potreban odmor , želte da uživate , a ne znate gde u pravoj ste prilici da uživate na ovom božanstveno mestuZelena oaza kao u bajkama, jezero, zeleno prostranstvo, mir, cvrkut ptica, hujanje vetra, samo su neke od karakteristika ovih čarobnih  i  fantastičnih  mesta. 

Podizanje brane i gradnja sistema Grošničkog vodovoda, smatra se najvećom i najvažnijom komunalnom investicijom Kragujevca u periodu između dva rata. Izgradnjom prve lučno-gravitacione betonske brane duge 180 i visoke 40 metara, nastalo je Grošničko jezero, prvo veštačko jezero u Kraljevini Jugoslaviji, namenjeno vodosnabdevanju Kragujevca.


 

 


Impozantan betonski luk i danas je primer klasično jednostavne inženjerske preciznosti i lepote. Branom je „zajažen“ - pregrađen tok Grošničke reke, pa je tako nastao čitav vodovodni sistem naziva „Vodojaža“.

 

 

 

Venčac je planina vulkanskog porekla i nalazi se u neposrednoj blizini Aranđelovca (80 km od Beograda).Vrh Venčaca je u šumi, do njega se stiže za oko sat vremena hoda.

Na vrhu jedne od najvećih šumadijskih planina, otkriven je spomenik Pavlu Bakiću, poslednjem srpskom despotu.. Pogled i nije nešto naročito, malo šta se vidi, ali je lepo osećanje da ste osvojili još jedan vrh!

Od vrha Venčaca može se doći i do vrha Bukulje, za oko 3,5 sata normalnog hoda. Ova staza je odlično markirana, pratite samo sveže markacije i nećete imati problema.

Pratite iKragujevac na VIBERU:
http://chats.viber.com/ikragujevac

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac

×