DUŠAN PETROVIĆ, IGRAČ „ DIVLJIH VEPROVA“ : Na leđima svakoga od nas , umesto naših prezimena, stoji ime našeg grada Kragujevca „ - iKragujevac


Sport

Prvi koraci američkog fudbala u Kragujevcu načinjeni su oktobra 2002. godine, kada se grupa zaljubljenika u ovaj sport, inspirisana prenosima NFL-a na Trećem kanalu RTS-a, okupila da se u njemu oproba. Zalaganjem Aleksandra Ćirića i Mladena Pavlovića sve to je prešlo na viši nivo, sredinom avgusta 2003, kada je klub i zvanično registrovan.

Tada se došlo na ideju da se klub nazove Divlji veprovi (Wild Boars), po životinji koja je simbol našeg grada. Prethodno je klub odigrao i prvu utakmicu američkog fudbala u Srbiji, 22. marta 2003. godine, pred oko 500 gledalaca na stadionu kragujevačkog Fudbalskog kluba Jadran, gde je savladao beogradske Vukove, rezultatom 15:14. U godini osnivanja, ekipu od oko 40 igrača trenirao je Vujica Samailović, a u tom peiodu Veprovi su odigrali još dve utakmice. Najpre su, pred više od 800 gledalaca, na stadionu FK Sušica, savladali Sirmirium Legionare (45:38), a potom su na istom mestu koplja položili i Niš Steeds-i – 47:0.

Šta je presudilo da se baviš američkim fudbalom?
„ Oduvek su me privlačili adrenalinski sportovi, a u to vreme je treći kanal prenosio NFL ligu i sećam se da sam išao okolo i svima govorio kako bi super bilo kada bi i kod nas postojao taj sport da bi mi jedan prijatelj rekao da zapravo i postoji i upoznao me sa čuvenim Aleksandrom Ristićem Alf-om koji me je i doveo na moj prvi trening“.

FB_IMG_1525832311605.jpg

 

Kada si prvi put izašao na teren, čega se sećaš?
„ Neverovatan nalet emocija, od uzbudjenja i sreće što sam tu gde jesam , pa do straha da ne napravim grešku na terenu. Tek nakon tog prvog play-a sam sam zapravo osetio šta znači biti igrač američkog fudbala“.

Svi klubovi američkog fudbala imaju zanimljiva imena, kao ste se opredelili za divlje veprove?
„ To je jednostavno, u pitanju je vepar koji je na grbu našega grada Kragujevca. Od samog početka se zalažemo da što bolje reprezentujemo naš grad kako na domaćim terenima ,tako i na terenima širom Evrope. Na leđima svakoga od nas , umesto naših prezimena, stoji ime našeg grada Kragujevca“-

Kolko je pandemija uticala na Vaš sport?
„ Na našu žalost mnogo, prvenstveno zbog nemogućnosti treniranja kako na terenu , tako i u teretani, a zatim i zbog odluke pojedinih iskusnih igrača da je sada pravo vreme da okače kopačke o klin „.

Imate li dobru podršku grada?
„ Da podrška grada je od uvek bila dobra, ali svakako ne i dovoljna, bilo bi lepo da u godinama koje dolaze uspemo da obnovimo već odavno dotrajalu opremu koju trenutno klub ima, a koja nije ni malo jeftina“.

Američki fubal traži dosta toga, šta osim jačine, mora da poseduje igrač?
„ Američki fudbal je zapravo izuzetno kompleksan sport i po mom mišljenju je jedan od zaista važnih faktora ta mind-muscle konekcija tj izuzetno brzo razmišljanje propraćeno isto tako brzom reakcijom na terenu“.

20210418_185539.jpg

Koliko je teška oprema za meč?
„ Otprilike i kaciga kao i shoulder pad su težine od 2kg do 2,5kg, naravno tu su još raznorazni štitnici, kopačke, rukavice itd „.

Kako se psihički pripremate za važne mečeve?
„ Mi se vodimo time da nam je svaki naredni meč ujedno i najvažniji. Svako od nas ima neke svoje male rituale koji ga psihički dovode na pravo mesto pred meč, ali kolektivno pred utakmicu , imamo par minuta kada se opustimo, zatvorimo oči, ostanemo sami sa sobom i fokusiramo se na posao koji trebamo da odradimo na toj utakmici“.

Koja ti je omiljena utakmica do sada?
„ Sezona 2016 i finale u Beogradu protiv naših starih rivala Vukova. Već na poluvremenu smo osećali da je to to i da nam se smeši pobeda , kao i da se titula i pehar najzad vraćaju u Kragujevac“.

Koji sport, osim fudbala, voliš i pratiš?
„ Na žalost zbog raznoraznih obaveza , ne stižem puno da pratim sport , ali sam uvek vatreni navijač kada nastupa naša reprezentacija u bilo kom sportu“.
Šta čini jelovnik, posle, iscpljujuće utakmice?
„ Sve što se nadje pred nama u tom trenutku. Šalu na stranu, ali izuzetno bitno pored obilnog obroka je da kako u toku utakmice tako i nakon nje nastavimo sa unosom dosta tečnosti kako bismo oporavili mišiće“.

Šta planirate u 2022. godini?
„ Kao i svake sezone i u ovu ulazimo sa najvišim ciljevima, a to je osvajanje titule. Idemo utakmicu po utakmicu, pobedu po pobedu i videćemo dokle ćemo stići“.


Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu