Vučić i Di Paola: Srbiji mesto u EU - iKragujevac


Politika

Beograd -- Ministri odbrane Srbije i Italije Aleksandar Vučić i Đampaolo di Paola razgovarali su o vojnoj saradnji, saglasivši se da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji.

Ministar odbrane Srbije izjavio je novinarima, nakon sastanka s Di Paolom u Palati Srbija, da je s kolegom iz Italije razgovarao o vojno-obrazovnoj, vojno-medicinskoj i vojno-ekonomskoj saradnji, ali i o političkoj budućnosti Srbije.

"Ono što je veoma važno za građane Srbije jeste da u Italiji ima iskrenog saveznika, velikog prijatelja i da će Srbija moći da računa na podršku i pomoć Italije i to ne samo na svom putu ka Evropi", rekao je Vučić.

On je dodao da mu je Di Paola danas tokom sastanka rekao kako su dosadašnje 22 zajedničke aktivnosti dve zemlje "malo koliko može da se sarađuje".

"Rekao nam je da kažemo koja su to polja u kojima želimo da sarađujemo i kako i na koji način hoćemo da napredujemo i unapredimo našu saradnju. O tome smo razgovarali, konkretizovali te stvari, a ostaje sada da naši timovi na tome rade u narednom periodu", kazao je Vučić.

Ministar odbrane Srbije istakao je da je Srbija sarađivala sa Italijom u nekoliko multinacionalnih operacija i da su italijanski i srpski vojnici uvek delovali kao najbliži prijatelji i na najbolji mogući način obavljali svoje profesionalne zadatke.

"Očekujemo da u narednom periodu dogovorimo i dobijanje nekih važnih sistema u odbambenom sistemu Srbije. Takođe danas smo Italiji ponudili našu robu, industrijske kapacitete i sve ono što možemo da proizvedemo Italiji. Očekujemo u narednom periodu konkretne dogovore i po tom pitanju", naglasio je Vučić.

Ministar Di Paola istakao je da Italija zaista veruje u evropsku budućnost Srbije i ocenio da čvrste političke veze i prijateljstvo između srpskog i italijanskog naroda traju, nevezano za promene političke vlasti.

On je nakon toga novinarima izjavio da postoji želja Italije da se bilateralna saradnja dveju država produbi i njen kvalitet poboljša.
"Nije toliko važan broj aktivnosti na kojima sarađujemo, već njihov kvalitet, na čemu ćemo nastaviti da radimo", rekao je Di Paola.

Govoreći o bilateralnoj saradnji Di Paola je istakao da bi taj odnos trebalo posmatrati kroz prizmu Evropske unije dodavši da je sada ta zajednica država pred istorijskim momentom koji predstavlja veliki izazov i mogućnost.

"Radi se o tome da se stvori jedna evropska realnost, koja će imati svoju ulogu na globalnom nivou. Italija, kao jedna od zemalja osnivača EU, radi na tome i smatra da EU ne može da postoji bez Srbije, gde joj je i mesto. Srbija na tom putu mora da uradi svoj deo posla, koji može da bude i bolan, ali to je nešto što treba da uradi", naglasio je Di Paola.

Di Paola razgovarao i s Dačićem

S ministrom odbrane Italije danas je razgovarao i predsednik vlade Srbije Ivica Dačić. Nakon tog razgovora Dačić je izjavio da je cilj njegovog kabineta stvaranje trajane stabilnosti u regionu i da sva otvorena pitanja treba rešavati razgovorima.

"Kada su problemi na Kosovu i Metohiji u pitanju, opredeljenje je da se postigne pravedno rešenje, jer je to jedini način da se dostignu
stabilan mir i proces pomirenja", rekao je Dačić, navodi se u saopštenju posle sastanka s italijanskim ministrom.

Kako se navodi, u razgovoru je ocenjeno da Italija podržava evropski put Srbije i da pozdravlja opredeljenje Vlade Srbije da sve sporove u
regionu rešava mirnim putem i dijalogom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu