Romski jezik u Američkom kutku - iKragujevac


Kultura

Na poziv Romskom informativnog centra i gospođe Rozalije Ilić, 5. Novembra učenici prvog razreda boravka OŠ „Dragiša Luković Španac“ iz Kragujevca su rado prisustvovali radionici romskog jezika u Američkom kutku u Kragujevcu. Ovo iskustvo im je , kažu, nezaboravno i čudno, i ponovo bi došli da se druže drugarima romske nacionalnosti.

Prva poseta naših prvaka iz boravka obeležena je oduševljenjem ljubaznim osobljem u kutku, a zatim i nasmejanom romskom decom iz škole „19.oktobar“ iz Kragujevca, koji su jedva čekali da se druže sa svojim drugarim druge nacionalnosti. Iako je romski jezik prelep, mali broj učenika se opredeleio da ga uči kroz zvaničan program, ali učenici naše škole često učestvuju jer im se romski jezik i kutura jako sviđa.

Učenici su imali priliku da nižu brojanice i da broje na romskom, da nauče pojedine delove odeće, da probaju da otpevaju romske pesme , i da naprave maske koje oslikavaju deo romske kulture. Na licima dece se video osmeh, a na licima odraslih želja da se ovakva druženja nastave bez barijera. Učenici su dobili diplome, kao dokaz da su savladali prvi test-da budu tolerantni prema drugačijima od sebe, da ih razumeju, zajedno se igraju i uče.

Ovoj radionici su prisustvovali i zvaničnici Grada, roditelji učenika, predstavnici romskih organizacija , a predstavljena je i knjiga o prijateljstvu romskog i srpskog dečaka „Drugovi“, kragujevačkog dečjeg pisca , gospodina Zorana Ranitovića.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu