SKC: Nikolov-Ivanović Quintet: Umeće u izlomljenom ritmu - iKragujevac


Kultura

U Kontakt Galeriji SKC-a, u subotu 28. marta, sa početkom u 22h, nastupiće Nikolov-Ivanović Quintet-„Artistry in Broken Rhythm“.

Na odnosu tradicije i moderne, „dobrih starih“ vremena i savremenih pristupa muzici, prelama se čitava sadašnjost i budućnost džez scene. Dok jedni tvrde da je posle 1969. i Majls Dejvisovog fjužn prevrata džez umro, drugi bespogovorno grle inovacije koje su ovaj dugovečni žanr odvele daleko od njegovih osnovnih postulata, zaokruženih u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog veka. No postoji li zlatna sredina, tlo na kome se ove dve naizgled suprotstavljene težnje susreću i koegzistiraju?


Petočlani sastav pijaniste i kompozitora Vladimira Nikolova i bubnjara Srđana Ivanovića kao da pokušava da pruži odgovor na ovo pitanje. Dvojica balkanskih muzičara mlađe generacije, sa respektabilnim inostranim karijerama, prave su muzičke persone za ovakav opit. Dok je Nikolov istaknut u radu sa svetskim orkestrima i ansamblima, aktivan i na filmskim projektima poput dobitnika Oskara “The Artist”, Ivanović je nešto aktivniji u manjim formacijama.

Ovdašnja publika ga poznaje kao lidera benda Blazin’ Quartet koji je više puta dolazio u Srbiju, predstavljajući originalnu autorsku viziju spajanja modernog evropskog džeza sa balkanskim uticajima.

Sam bend je sačinjen od nekoliko vrhunskih muzičara mlađe generacije s ovih prostora, trojice njihovih kolega iz studentskih dana u Amsterdamu – Mihail Ivanov (Bugarska), Kristijan Mlačаk i Lukа Ignjatović.

Naziv projekta „Artistry in Broken Rhythm“ (umeće u izlomljenom ritmu) je omaž legendarnom albumu Stena Kentona, nagoveštavajući i Ivanovićeve savremene ritmičke strukture, kao i iste takve aranžmane i kompozicije Nikolova. Umesto aranžiranih standarda na kakve smo navikli od tradicionalnih bendova, ovaj ansambl donosi svež i originalan pristup „staroj“ muzici.

Regularna cena karte je 300 dinara, dok je cena karte za studente koji ponesu indeks 100 dinara.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu