Petar Božović – poetsko veče u Knjaževsko srpskom teatru - iKragujevac


Kultura

U petak 3. novembra, od 21 sat u Knjaževsko srpskom teatru, održaće se poetsko veče, pod nazivom “Lišće, vetar i ja”, u izvedbi dramskog umetnika Petra Božovića.

Reč je o izvođenju odabranih delova iz antologijskih pesama “Vera Pavladoljska” Matije Bećkovića i “Zapisi o crnom Vladimiru” Stevana Raičkovića, koje je Petar Božović objavio 2016. godine i na kompakt disku.

Veče je osmišljeno kao poetski koncert, na kome će umetnik publici ponuditi dramartušku obradu odabranih stihova dvojice pesnika.

Karte se mogu kupiti na blagajni Teatra, a cena je 500,00 dinara.

Glumac Petar Božović se proslavio u mnogim pozorišnim predstavama, filmovima i TV serijama, a među mnogim nagradama i priznanjima, dobio je i Zlatni pečat, koji Jugoslovenska kinoteka dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Književnik, akademik Matija Bećković, osim poezije piše i pozorišne tekstove i monodrame, koje se izvode u pozorištima Srbije, ali i regiona. Po sopstvenim rečima, “kao pesnik se rodio 1959 u Valjevu”, kada je upoznao Veru Pavladoljsku, svoju veliku ljubav, a kasnije i bračnu saputnicu. Vera Pavladoljska je rođena u Kragujevcu 1941. godine (majka joj je bila Kragujevčanka, a otac Rus) i u ranom detinjstvu se odselila za Valjevo, gde je upoznala Matiju Bećkovića, koji je njihovu ljubav ovekovečio u mnogim stihovima.

Akademik Stevan Raičković je osim poezije pisao eseje, knjige za decu, memoarske tekstove, kao i prepeve velikih pesnika (Šekspira, Petrarke, ruskih pesnika), ali i njegova dela su prevođena i objavljivana na nekoliko evropskih jezika. “Zapisi o crnom Vladimiru” je ciklus pesama o sudbini čoveka, zatvorenog u četiri zida bolničke sobe, o njegovim razmišljanjima, željama, nadanjima…

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu