Orkestar „Barcelona Gipsy Balkan“ u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

U Knjaževsko srpskom teatru, u ponedeljak 17. maja, sa početkom u 21h, nastupiće Barcelona Gipsy balkan Orchestra.

Orkestar „Barcelona Gipsy Balkan“ (Barcelona Gipsy Balkan Orchestra – BGKO), međunarodni ansambl sa sedištem u Barseloni, pobuđuje zanimanje širom Evrope svojim jedinstvenim stilom koji sažima muziku Balkana, Srednjeg istoka i obala Mediterana.

Ansambal čine: Sandra Sangiao, vokal, Dani Carbonell, klarinet , Pere Nolasc Turu, violina, Mattia Schirosa, harmonika – Julien Chanal, gitara, Ivan Kovačević, kontrabas i Stelios Togias, perkusije. 

Njihova muzika dira pravo u srce, bez trikova! 

Orkestar „Barcelona Gipsy Balkan“ je izrastao iz Orkestra „Barcelona Gipsy Klezmer“, koji je za tri godine postojanja i negovanja korenske muzike raznih naroda privukao neverovatnu pažnju publike iz celog sveta. 

Jedinstven i savremen zvuk BGKO dolazi iz posvećenog i strastvenog proučavanja melodija, sazvučja i karaktera romske, klezmer, balkanske i mediteranske muzike.

Iz interpretacije ovih mladih muzičara izbija duboko razumevanje da je sva ta muzika skladna mešavina tradicija i različitih kultura, pa da samim tim ona prevazilazi sve geografske granice jer objedinjuje otiske i tragove različitih etničkih grupa: aškenaskih i sefardskih Jevreja, Roma, kao i svih naroda koji su u nekom trenutku bili deo Otomanske imperije. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu