U SKC-u „JURE PUKL & SAVA MILETIC NY JAZZ PROJECT“ - iKragujevac


Kultura

U petak, 2. septembra, na Letnjoj sceni SKC-a nastupiće kvartet koji čine Jure Pukl, jedan od najvažnijih saksofonista mlađe slovenačke generacije, poznati kontrabasista hrvatske muzičke scene Luka Veselinović, Sava Miletić, pijanista iz Kragujevca i najmlađi profesor džez odseka FMU i najangažovaniji bubnjar ovdašnje scene, Peđa Milutinović.

Pukl je nagrađen slovenačkom najvećom nacionalnom nagradom za umetnost (Nagrada Presernovega sklada 2015) i predstavlja jednog od najvažnijih profilisanih i kreativnih saksofonista mlađe slovenačke džez generacije. Pukl dobija univerzitetsko obrazovanje u inostranstvu, studira klasični saksofon na bečkoj muzičkoj akademiji, i džez saksofon u Beču, kao i na Haag konzervatorijumu. Pukl zatim dobija stipendiju na „Berklee College of Music“, gde nastavlja studije sa majstorima kao što su Joe Lovano i George Garzonea. Magistrirao je u Gracu. Tokom studija Pukl je nastupao i snimao intenzivno, bavio se svojim projektima, i radio sa brojnim velikim muzičarima. Ono što stvara je jedinstvena vrsta modernog džeza, avangarde, fri džeza i impresionizma savremene muzike u izvođenju sa velikim znanjem i ljubavlju, dajući značaj za proučavanje odnosa između članova grupe. Objavio je 7 albuma pod svojim imenom. Poslednja dva su snimljena u Njujorku sa nekim od najboljih muzičara i dobili su odlične recenzije širom sveta. Učestvovao je kao član sastava na još 40 dugiha albuma.

Sava Miletić je rođen 1980. godine u Kragujevcu gde je završio nižu i srednju muzičku školu, odsek klasični klavir u klasi Ružice Milovanović. Kada je bio na drugoj godini u srednjoj školi počeo je da ide na privatne časove kod našeg poznatog džez pijaniste Miloša Krstića. Zatim se upisao na ugledni džez univerzitet u Gracu (Austrija) gde su mu profesori bili: Renato Chicco, Harald Neuwirth, Stjepko Gut, Fritz Pauer, Uli Rennart i drugi sjajni muzičari i profesori.. Završio je Master-studije u januaru 2009. Trenutno živi u Beogradu i jedan je od najmlađih profesora na FMU, gde predaje klavir na džez odseku. U septembru 2015. snima u New Yorku svoj prvi autorski album sa muzičarima:Tivonn Pennicott tenor saksofon, Matt Brewer kontrabas, Donald Edwards bubanj i na dve kompozicije alt saksofoniste Luke Ignjatovića.

Luka Veselinovic, basista i kontrabasista, rođen je u Rijeci. Trenutno živi u Zagrebu. Nakon studiranja na filozofskom fakultetu u Rijeci, kao samouki muzičar pohađa mnoge džez radionice u Hrvatskoj i van nje. 2004 odlazi u Zagreb gde sa Daliborom i Markom Matoševićem osniva Band Labyrinth, pa 2008. snimaju istoimeni džez album za „Dallas Records“. Na albumu su gostovali Saša Nestorović, Matija Dedić i Kristian Terzić. Uskoro počinjesaradnju i sa drugim muzičarima. 2005. postaje član banda Massima Savića sledećih 7 godina. 2011. dobija stipendiju na petonedeljnom seminaru od Berklee College Of Music, te odlazi na studije u Boston. Za vreme studija u Bostonu snimio je svoj prvi album “Magnetic Whale” i započeo muzički pojekat pod nazivom“Veselino Jazz project”

Peđa Milutinović je rođen 28.03.1990. godine u Kragujevcu. Pohađao privatne časove za džez bubanj kod prof. Dušana Ivaniševića. Prva muzička iskustva sa bendom stiče sa 15 godina, sa članovima sastava „Oktava“ muzičke skole u Kragujevcu. Nakon toga se seli u Beograd i započinje saradnju sa fank bendom „Rich Bitch“. U Beogradu upoznaje brojne muzičare sa džez scene, i ubrzo ostvaruje saradnju sa istima u džez klubvima Ptica i Čekaonica. 2012 godine postaje član Maks Kočetov kvarteta i Vasil Hadžimanov Benda.

Koncert počinje u 22 sata, a cena ulaznice je 300 dinara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu