Kragujevčanka osvojila treće mesto na internacionalnom muzičkom festivalu „Stari grad“ - iKragujevac


Kultura

Na internacionalnom muzičkom festivanu „Stari grad“ u Novom Pazaru, Kragujevčanka Danica Krstić, osvojila je treće mesto. Publici se predstavila prve večeri festivala, pesmom „Sa tobom bih sve", za koju je muziku i aranžman radio je Branislav Blagojević, poznatiji kao Boža Friedman, dok je za tekst bila zadužena Jelena Milovanović.

Prvo veče festivala bilo je rezervisano za takmičarski deo, dok je drugo veče revijalnog karaktera u okviru koga su nastupili i „Bajaga i Instruktori“. Ovaj internacionalni muzički festival osnovan je još 2004. godina od strane „Mass entertainmetn group-a“. U pitanju je takmičarski festival zabavne muzike, koji ima ambicije da bude jedan od vodećih u regionu i Srbiji. Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 20 takmičara iz Srbije i okruženja.

Prvo mesto osvojio je beogradski sastav „Mega mix bend“, sa pesmom „Kroz tvoje oči“, a druga je bila Elda Kurtagić iz Podgorice.Prošle godine Danica Krstić je osvojila peto mesto sa pesmom „Ako ikad zaplačem“, a muziku i aranžman je i tada radio Kragujevčanin Boža Friedman.

Danica nam je otkrila svoje utiske o ovom takmičenju:

- Od dolaska u Pazar sam imala skrivenu nadu da ću osvojiti neku nagradu. Pesma je prelepa balada, koja više dotiče rečima nas devojke i zato sam zahvalna svom drugu i saradniku, Boži Friedmanu, frontmenu grupe „Darkshines“ i Jeleni Milovanović, koja je napisala prelep tekst za ovu pesmu. Pri dolasku u Novi Pazar obišla sam i manastir Đurđevi Stupovi, kako bih dobila blagoslov od oca Gerasima, igumana manastira, tamo sam provela više od dva sata da bih se duhovno i emotivno spremila za nastup.

Kako su tekle pripreme za festival?

- Nije bilo mnogo vremena. S obzirom da nastupam sa Sanjom Ilićem i Balkanikom, samo što sam došla sa mora, matrica me je već čekala. Otpevavši demo verziju, već sam bila sa Balkanikom na „Murton festivalu“, u Austriji, u Gracu, a nakon dolaska usledio je koncert na Zlatiboru na Kraljevom trgu. Ostalo je isuviše malo vremena za snimak i pripremu pesme, ali se sve može kada se hoće. Jedno snimanje u studiju je završilo celu današnju priču, pesma je bila gotova, a ja spremna za festival. Naravno da pored Bože i Jelene treba pomenuti i Dobricu Andrića u čijem smo studiju snimali i čoveka koji se dosta zauzeo da snimak bude kvalitetan.

Kakvi su tvoji planovi za budućnost?

- Što se tiče daljeg školovanja, ove godine završavam srednju Muzičku školu na odseku violina i nadam se da ću proći sve prijemne ispite, kako bih postala student Muzičke Akademije u Beogradu odsek etno-muzikologija. A što se karijere tiče, trenutno nastupam sama i sa „Balkanikom – Sanjom Ilićem“. U narednoj godini me čeka mnogo obaveza oko pripreme prijemnih ispita i studiranja, tako da ću se odazivati samo na pozive za nastupe selektivno. Škola mi je trenutno najvažniji i najbitniji faktor u životu a sve ostalo će doći vremenom. Do kraja godine ću sa Balkanikom nastupati u Turskoj, Poljskoj, Subotici, Jagodini, a samostalno ću nastupati na Akademiji nauka i umetnosti u Beogradu i Kolarcu sa dva celovečernja koncerta tradicionalne muzike.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu