Predstave dva veka na srpskom jeziku - iKragujevac


Kultura

Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu večeras će na otvaranju svoje nove pozorišne sezone obeležiti jubilej - dva veka od prve profesionalne pozorišne predstave na srpskom jeziku.

Bila je to "Kreštalica" Joakima Vujića, koja je izvedena 24. avgusta 1813. godine u Pešti, na sceni pozorišta "Rondela".

U ansamblu ove posrbe duhovitog komada "Papagaj", tada popularnog dramskog pisca Augusta Kocebua, bili su Pelagija Žeravička, Julijana Balog, Stefan Dilber, Jeftimij Stojadinović, Toma Feher, Petar Trifić, Stefan Balog i sam spisatelj Vujić.

Proslava jubileja počeće ispred zgrade kragujevačkog teatra koncertom muzičkog trija Udruženje Art kvart” iz Kragujevca koji će izvoditi numere poznate filmske muzike.

Sledi izvodjenje songova iz predstave "Čudo po Joakimu". Besedu u čast "oca srpskog pozorišta" Joakima Vujića održaće predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić, a okupljenima će se obratiti i ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.

Zatim će u pozorišnoj galeriji "Joakim" biti otvorena izložba "Joakim Vujić na sceni Knjaževsko-srpskog teatra" i na kraju će na Velikoj sceni Teatra "Joakim Vujić" biti izvedena predstava "Noć u kafani Titanik" u dramatizaciji i režiji Nebojše Bradića. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu