Otkriven najveći propust: Android telefoni mogu biti hakovani običnom porukom - iKragujevac


IT

Mobilni telefoni koji koriste operativni sistem Android mogu biti inficirani virusom preko slike poslate uz tekstualnu poruku, navodi se u objavljenom istraživanju.

Ovo je najveća mana smartfona do sada otkrivena. Procenjuje se da se riziku izlaže oko 950 miliona telefona širom sveta, odnosno 95 procenata onih koji koriste Android.

Problem leži u načinu na koji mobilni telefoni sa ovim operativnim sistemom analiziraju dolazeće tekstualne poruke. Pre nego što i otvorite poruku telefon automatski obradi prispeli medijski fajl – uključujući sliku, audio ili video-snimak.

To znači da fajl sa virusom (malverom) može da počne da inficira telefon čim primi poruku.

Ovaj Androidov defekt je opasan jer haker može da preuzme potpunu kontrolu nad telefonom i da obriše sve, pristupi aplikacijama ili tajno uključi kameru.

Gugl je istakao da je svestan problema ali uveravaju da Android ima mnogo načina da hakerima ograniči pristup aplikacijama i funkcijama telefona.

Problem se može javiti kod bilo kojeg telefona koji koristi Android softver, a proizveden je u poslednjih pet godina. To obuhvata uređaje koje pokreću "Froyo", "Gingerbread", "Honeycomb", "Ice Cream Sandwich", "Jelly Bean", "KitKat" i "Lollipop" verzije (koje je "Gugl", inače, nazvao prema slatkišima).

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu