Evo kako da uklonite sve neželjene aplikacije sa Androida - iKragujevac


IT

Aplikacije koje ste preuzeli i instalirali na vaš uređaj lako je deinstalirati. Međutim šta ako je niste vi instalirali, već je došla sa uređajem kao deo ponude proizvođača, mobilnog operatora ili samog Androida, a pritom troši dosta RAM-a i usporava uređaj.

Ukoliko vam ove aplikacije stvaraju preveliku gužvu na početnom ekranu, pritisnite ih i odvucite do vrha ekrana kako bi ih se rešili.

U pitanju može biti bloatware koji samo zauzima dragocenu memoriju i druge resurse za nešto što bi vam bilo korisnije. Predinstalirane igre mogu zauzeti značajan deo ugrađene memorije, dok aplikacije povezane s internetom mogu nabijati mesečni saobraćaj više no što je potrebno. Neke od njih mogu čak i beležiti i/ili slati podatke o vama koje bi radije zadržali za sebe. A treba voditi računa i bateriji.

Uklanjanje tih aplikacija nije jednostavno. Najviše zavisi od toga je li vaš uređaj rootovan ili nije. Reč je o postupku koji vam daje više nivoa ovlašćenja u pristupu zaštićenim delovima operativnog sistema.

Na uređajima koji nisu rootovani brisanje navednih aplikacija obično nije moguće, ali ih možete isključiti ili na starijim izdanjima Androida, sakriti.

Ukoliko odlučite da uradite root na uređaju, imajte u vidu da time gubite garanciju ako vam je uređaj još uvek pod garancijom.

Pre izdanja 4.4 Kitkat mogli ste jednostavno otvoriti meni s aplikacijama (ikonica je kružić sa tri crtice), odabrati meni, pa Hide Applications i onda aplikacije kojih se želite rešiti.

Za novo izdanje Kitkat, procedura je sledeća: otvorite Settings, Device, pa Apps kako bi našli aplikaciju koju želite ukloniti. Odaberite Force stop i onda Disable. Tako ćete je isključiti sve dok ne vratite uređaj na početne postavke.

Za uređaje na kojima je urađen root postoje opcije.

Alati poput NoBloat Free, koji će ukloniti predinstalirani bloatware i napraviti sigurnosnu kopiju (backup) za slučaj da ste ipak obrisali nešto što niste trebali. Osnovna verzija je besplatna, premium košta 1,99 dolara.

Titanium Backup je jedna od prvih aplikacija kojom se trebate pozabaviti ako se želite rešiti neželjenih aplikacija na Androidu. Dobro će se nositi sa bilo čime što joj date, bilo da je preuzeto s Playa ili predinstalirano.

Besplatna verzija omogućava stvaranje backupa i deinstaliranje, dok premium (5,99 dolara) nudi više opcija, poput zamrzavanja aplikacija.

Aplikacija System App Remover uklanja što zatražite iz ugrađene memorije i s kartice SD. Nedostatak joj je to što se finansira oglasima.

App Master je alat koji jednostavno i lako deinstalira aplikacije.

Postoji još jedna opcija: pređite na prilagođeno izdanje Androida (flash a custom ROM), recimo OmniROM ili Paranoid Android.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu