Španski hirurg Ventura ponovo u Kragujevcu, sada će operisati 6 pacijenata - iKragujevac


Zdravlje

Norberto Ventura, spinalni hirurg iz Španije ponovo je u Srbiji i narednih dana boravićete u Kragujevcu. Zajedno sa našim i španskim lekarima operisaćete najteže deformitete kičme. 

Koliko ćete intervencija uraditi?

- Operisaćemo 6 pacijenta koji imaju skoliozu, a to znači da je kičma u obliku slova S. Pregledali smo i 8 pacijenata i svi oni su kandidati za operaciju.

Kako birate koga ćete operisati, koja je procedura za to ?

- Svakog pacijenta moram da pregledam i tek onda odlučujem da li je on kandidat za operaciju. Nekada su pacijenti slabi i moramo da ih pripremimo, tako što im stavljamo halotrakciju-obruč oko glave. Na taj način se dete ispravlja, počinje da jede, dobija na kilaži i tako ga pripremamo za operaciju.

Kako izgleda operacija, šta radite? Videli smo da deci sa teškim deformitetima, ispravljate kičmu?

-Otvaramo kičmu, mišiće. Na svaki pršljen stavljamo šraf i pomoću šipki korigujemo deformitet-krivinu i rotaciju. Ovaj implant je doživotan.

Šta ovim intervencijama dobijaju naši pacijneti, lekari, a šta država?

- Pacijenti rešavaju svoj problem-deformitet, a tako poboljšavaju i kvalitet života. Nemaju više deformitet, lepše izgledaju, bolje funkcionišu. Hirurzi dobijaju znanje, jer im prenosim svoje iskustvo. Cilj je da oni sami rade ove intrevencije. Mislim da je dobro da se ove operacije rade u vašoj zemlji, a ne da se ovi pacijenti šalju u inostranstvo.To je dobro za pacijente, ali i za ekonomiju vaše zemlje.

Ove operacije nose sa sobom i rizike, koji su rizici?

-Nekada može da dođe do neuroloških komplikacija, ali moram da kažem da mi imamo neuromuskularni monitoring na kojem možemo da vidimo da li se te komplikacije javljaju i da na vreme reagujemo. Kod 1 odsto slučajeva se javlja infekcija, a u 0,8 odsto se javljaju neurološke komplikacije.

Duže od 2 godine operišete sa lekarima iz Kragujevca , a oko pola godine sa lekarima iz Niša? Kako ocenjute rad naših stručnjaka?

-Vaši lekari sa kojima sam ja sarađivao su stručni i brzo uče i sada mogu i sami neke deformitete kičme da urade. Veoma sam srećan što ih baš ja učim. Ima i mladih, a mladi upijaju znanje.

Koji je vaš motiv da pomažete pacijentima u Srbiji?

-Moj prijatelj, vaš poznati rukometaš Dragan Škrbić me je pozvao da dođem u Srbiju i da operišem teške deformitete kičme. Pristao sam i srećan sam zbog toga, jer ovde imam sjajan tim lekara. I to je moj cilj, da pomognem.

Svetski mediji za vas kažu da ste vi u ortopediji, ono što je Mesi u fudbalu. Šta vi kažete, ko je Norberto Ventura?

- Uh, on je spinalni hirurg koji operiše u Barseloni, Engleskoj, Americi. Volim svoj posao i volim da pomažem deci. Veoma sam zauzet, ali imam svoju porodicu. Tri lepe ćerke. Mogu da kažem da je Norberto Ventura srećan čovek. Srećan sam i kada dođem u Srbiju.

 

Izvor: RTS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu