Savetovalište za potrošače iz Kragujevca obeležilo deset godina rada - iKragujevac


Vesti

Deceniju postojanja Savetovalište za potrošače Kragujevac obeležilo je u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave, odakle su i pre deset godina ozvaničili početak rada. Svečanosti na kojoj su u ime Organizacije potrošača Kragujevca uručene zahvalnice za izuzetan doprinos i kontinuiranu podršku Savetovalištu tokom deset godina rada, Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije i gradu Kragujevcu, prisustvovali su brojni saradnici iz institucija, ustanova, preduzeća i privatnih kompanija.

Organizacija zaštite potrošača Kragujevac je pravi vizionar za koga je potrošač stvarno potrošač, jer bez obzira na to da li je reč o sporu vrednom hiljadu ili milion dinara svakom problemu pristupaju na profesionalni način, rekla je Višnja Rakić, pomoćnica ministra za unutrašnju i spoljnu trgovinu i dodala da Organizacija takođe, ima dragocen doprinos u izradi zakona i podzakonskih akata koje izrađuje ministarstvo, jer su na osnovu njihovih predloga i sugestija mnoga unapređena. Govoreći o pravima potrošača koja se i dalje krše, Rakić je kazala da iako postoji opadajući nivo u Nacionalnom registru potrošačkih prigovora, trgovci i dalje nisu svesni svih svojih obaveza zbog čega je potrebno edukovati trgovce i pružaoce usluga, jer kad oni poznaju zakon, potrošači neće imati problem.

Čestitajući deceniju uspešnog rada, Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu rekao je da je Kragujevac uvek bio otvoren za sve nove ideje, a otvaranje Savetovališta za potrošače pre deset godina bila je nova ideja koju je grad prepoznao i podržao maksimalno. Benefiti koje građani ostvaruju kroz Savetovalište su veoma značajni za zaštitu njihovih potrošačkih prava, ali i za naša preduzeća koja mogu doći do saznanja šta se dešava na tržištu, a privrednici da otkriju kako doći do zadovoljstva potrošača, dodao je Erić, naglasivši da će Grad nastaviti da podržava rad Savetovališta i finansijski i logistički.

Za deset godina postojanja najvažnije je to što su Kragujvčani i Kragujevčanke dobili pouzdano mesto gde mogu da zaštite svoja potrošačka prava i dobiju savet, rekao je Zoran Nikolić predsednik Organizacije potrošača Kragujevac. U svakodnevnoj praksi ljudi često dolaze bez ikakvih najava, ponekad bude i redova ispred kancelarije što nam govori da smo ostvrili cilj, a to je da budemo dostupni i da im pokažemo da uz određenu stručnu pomoć mogu da dobiju sve što treba. Savetovalište je pomoć za samopomoć, rekao je Nikolić pojasnivši da je najvažnije da se potrošaču ukaže na njegova zakonska prava i da se naoruža znanjem koje će primeniti kod trgovca kada sledeći put bude imao problem. U cilju prevencije koja nedostaje, a da se ne bi lečile posledice već sprečio uzrok, Nikolić je pozvao sve sugrađane i sugrađanke da kontaktiraju Organizaciju potrošača Kragujevca i pitaju sve što ih zanima pre nego što se bilo šta dogodi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu