Put ka boljoj povezanosti: Severna obilaznica transformiše transport u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U toku je ambiciozni projekat izgradnje Severne obilaznice oko Kragujevca, koji bi trebao znatno olakšati saobraćaj u ovom delu Šumadije. Ova obilaznica, duga oko 22 kilometra, predstavlja značajnu investiciju države, sa planiranim ulaganjem od oko 266 miliona evra.

Cilj izgradnje obilaznice je jasan - povezati centar Šumadije sa ključnim putnim pravcima, među kojima se ističe Moravski koridor. S obzirom na značaj i opseg projekta, rok za završetak je postavljen do 2027. godine.

Sa procenom da svaki treći stanovnik Kragujevca vozi automobil, saobraćajni kolaps u centru grada postao je svakodnevica. Severna obilaznica bi trebala rešiti ovaj problem, pružajući alternativni putni pravac i rasteretiti gradske ulice od oko 60.000 vozila, teretnjaka i šlepera.

Izgradnja se odvija po fazama, pri čemu su uveliko u toku radovi na prvih pet kilometara. Radovi obuhvataju pripremu terena, kopanje kanala i izgradnju nasipa. Prema rečima Dejana Ružića, zamenika gradonačelnika Kragujevca, asfaltiranje prvih dva kilometra planirano je već tokom avgusta, dok se istovremeno radi na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za preostalih 17 kilometara trase.

Obilaznica će biti opremljena sa 25 objekata, uključujući mostove, nadvožnjake, podvožnjake i pet petlji, a uz nju se planira i izgradnja nove industrijske zone. Ovaj potez je od suštinskog značaja za grad, otvarajući vrata potencijalnim investitorima koji traže slobodno zemljište za razvoj svojih poslovnih ideja.

Gradonačelnik Nikola Dašić ističe da će nova industrijska zona biti opremljena svim neophodnim infrastrukturnim instalacijama, čime će privući dodatne investicije i olakšati pristup poslu za oko 11.500 građana koji čekaju zaposlenje.

Kroz Severnu obilaznicu, putovanje kroz Kragujevac će postati brže i efikasnije, uz smanjenje saobraćajne gužve u gradu i poboljšanje kvaliteta vazduha. Ovaj projekat predstavlja značajan korak napred ka modernizaciji infrastrukture i ekonomskom razvoju ovog regiona.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu