Kultura - iKragujevac


Nagrada Gran-pri za najbolju predstavu u celini 15. Joakimfesta pripala je predstavi „Zašto je poludeo gopodin R?“ u režiji Boba Jelčića, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Knežev Arsenal u Kragujevcu je jedino zdanje industrijske baštine u Jugoistočnoj Evropi koje će biti predstavljeno u okviru evropskog događaja Work it Out koji organizuje Evropska ruta industrijske baštine – ERIH. Knežev arsenal kao značajna tačka na ruti Putevima Tesle i Putevima rudarstva, jedan je od 35 spomenika industrijske baštine Evrope ispred koga će na Dan evropskog nasleđa 13. septembra od 14.00 do 15.30 sati zaplesati članovi ERIH-a, inače sertifikovanog puta kulture Saveta Evrope.

Predstavom „Gustav je kriv za sve“, koncept i režija Kokan Mladenović, pozorišta „Kostolanji Deže“ iz Subotice otvoren je 15. Međunarodni pozorišni festival Joakimfest u Knjaževsko-srpskom teatru, koji se ove godine održava pod sloganom „Pozorište u izolovanom društvu.“.

Kada se u Dalmatu probudio duh, prezreo je sve svetsko, napustio svoj čin u vojsci, uzeo svog jedinca Fausta i s njim krenuo u predgrađe Carigrada, kod porodice svetog Isakija, gde su obojica postali sveštenici.

Prepodobni Dalmat je prvo bio oficir caru Teodosiju Velikom, koji ga je vrlo cenio i poštovao. Kasnije je, radi Boga, prezreo sve svetovno, pa ostavio ženu i decu i samo sa sinom Faustom otišao kod prepodobnog Isakija.

Prepodobni Isakije je u predgrađu Carigrada imao manastir. Tamo je Dalmatu i Faustu dao monaški čin, a oni su vodili veoma bogougodan život, prepun podviga i isposničkih muka.

Kako su Dalmat i Faust napustili porodice zbog ljubavi prema Hristu, običaji vezani za današnji dan nalažu da odete u crkvu, zapalite sveću i pomolite se ovim svetiteljima za očuvanje mira i sloge u porodici.

Kad je prepodobni Isakije zašao u duboku starost i predosetio da se bliži kraj njegovog života, pozvao je crkvenu družinu i na mesto igumana postavio je prepodobnog Dalmata, po čijem imenu je cela porodica dobila naziv dalmatska.

Dalmat je živeo toliko isposnički da je jednom proveo četrdeset dana bez hrane, a postom i molitvom je pobedio demonsku silu.

Prepodobni Dalmat je vodio borbu i protiv vidljivih demona – jeretika nestorijanaca, koji su hulili Prečistu majku Božiju. Bio je pomoćnik svetim ocima na Trećem Vaseljnskom Saboru, održanom u Efesu za vreme carovanja Teodosija mlađeg. Time je Dalmat stekao ljubav cara i svetih otaca, pa je proglašen za starešinu manastira.

Nakon što je ugodio Bogu, u dubokoj starosti se predstavio k Njemu. Tako je i njegov sin, prepodobni Faust, nakon što je prošao svaki bogougodni podvig i proveo život u isposništvu, prešao u besmrtni život.

Jedno od kultnih mesta grada Kragujevca povratilo je stari sjaj.Centar za negovanje tradicionalne
kulture Abrasević je sinoc 24.09., na Trgu kod fontane, priredio mini koncert Ansambla narodnih pesama i igara. 

Još članaka...