Kultura - iKragujevac


Naš grad je ove godine bogatiji za još jedan Festival. U pitanju je Festival muzičkog filma - FMF, a organizatori Kult u saradnji sa udruženjem Forma, ističu da je ideja da se sugrađanima ponudi kvalitetan kulturno-zabavni sadržaj, kome ne nedostaje ni edukativna konotacija.

Vernici Srpske Pravoslavne Crkve na današnji dan slave Svetog mučenika Julijana Tarsijskog Blagorodnog, a za ovog sveca vezuju se mnogi mitovi. Prema pravoslavnom crkvenom kalendaru, danas se obeležava Sveti mučenik Julijan Tarsijski Blagorodni i Prepodobnu Anastasiju Srpsku, sveticu koja je na svet donela Svetog Savu. Današnji dan vernici proslavljaju u postu na ribi.

Arsenal fest definitivno će biti održan od 24. do 26. juna u Kragujevcu, saopšteno je iz Ujedinjenih festivala Srbije, uz potvrdu da su dobili zvaničnu saglasnost od Kriznog štaba.

Kragujevački Arsenal fest počeo je u Kneževom arsenalu i to je prvi veliki muzički festival na otvorenom u Srbiji od početka pandemije koronavirusa.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Prepodobnom Simeonu Stolpniku Divnogorcu.

Rođen je u Antiohiji 522. godine u vreme cara Justina Starijega. Otac mu pogine od zemljotresa i on ostane sam s materom Martom.

U šestoj godini života udaljio se u pustinju ka nekome duhovniku Jovanu, pod čijim rukovodstvom predao se velikom posnom i molitvenom podvigu na udivljenje svih onih koji su ga videli. Pretrpevši strašna iskušenja demonska, on je primio od Gospoda i angela Njegovih veliku utehu i blagodat. Gospod Hristos javio mu se u vidu krasnoga dečka.

I posle toga viđenja u srcu Simeonovom razgori se velika ljubav prema Hristu. Mnoge godine proveo je na stolpu Bogu se moleći i psalme pojeći. Po uputstvu Božjem udaljio se po tom na goru prozvanu Divnom od samog Gospoda. Po imenu ove gore i sam Simeon prozvat je Divnogorac. Shodno njegovoj ljubavi prema Bogu, data mu je bila retka blagodat, pomoću koje je isceljivao svaku bolest, ukroćavao zverove, prozirao u daleke krajeve sveta i u srca ljudska, izlazio van sebe i gledao nebesa, razgovarao s angelima, strašio i razgonio demone, proricao, živeo ponekad po trideset dana bez sna i još duže bez hrane, primao hranu iz ruku angela.

Na njemu se potpunce ispuniše reči Spasiteljeve: “Ko vjeruje u mene, djela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovih tvoriti” (Jn 14, 12). Leta Gospodnjeg 596. a u sedamdeset petoj godini života svoga predstavi se Simeon Gospodu, da se večito naslađava gledanjem lica Božija zajedno s angelima.

Vera i običaji

Postoji nekoliko rituala za koje se u narodu veruje da donose sreću. Prema jednom od njih, danas neudate devojke valja da naprave venac od cveća i spuste ga u reku ili potok. Veruje se da će do kraja godine naći srodnu dušu i udati se. Takođe, iz kuće danas valja tri puta iznositi đubre, kako bi se sprečio ulazak bolesti u dom.

Još članaka...