Neobična izložba u zapuštenom prostoru TC Rad: Umetnost transformiše zaboravljeno - iKragujevac


Kultura

U središtu Kragujevca, na neobičnom mestu i u još neobičnijim okolnostima, održana je izložba umetničkih dela našeg poznatog umetnika Zorana Ignjatovića. Ova izložba predstavlja pravu inovaciju za lokalnu umetničku scenu, istovremeno osvetljavajući temu revitalizacije zapuštenih prostora.

Zoran Ignjatović, čije ime već stoji iza 44 samostalne izložbe i 34 godine umetničkog stvaralaštva, odabrao je atrijum napuštenog tržnog centra "Rad" kao svoj izložbeni prostor. Ovaj centar, koji je nekada bio deo života lokalne zajednice, sada je postao simbol propadanja i zaborava. Međutim, uz pomoć svojih komšija i prijatelja, Ignjatović je ovaj zapušteni prostor preobrazio u galeriju.

Atrijum je očišćen od otpada, obeležen trakama, a umetnička dela postavljena su na improvizovane kanapee, visoko iznad nedovršenih stubova. Izložba je obuhvatila 30 radova - slika, skulptura, fotografija, instalacija, koje do sada nisu bile izlagane u Kragujevcu, a predstavljene su pod nazivom "Svedok".

Cilj ove izložbe nije bio da pruži kritiku društva, već da pokaže kako se svaki prostor može transformisati u izložbeni uz malo dobre volje. Iako ova praksa nije česta u našoj sredini, interesovanje građana je bilo izuzetno veliko, što ukazuje na potencijal za razvoj sličnih događaja u budućnosti.

Izložba je trajala samo dva sata, ali je privukla preko stotinu posetilaca, što jasno pokazuje da postoji interesovanje za ovakve neobične manifestacije među kragujevačkom publikom. Ovaj događaj je ujedno i podstrek za dalju revitalizaciju zapuštenih prostora i promociju umetnosti kao sredstva transformacije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu