Zdravstvo i greške: Narušen ugled celoj profesiji - iKragujevac


Zdravlje

U poslednje vreme podnet je veci broj prijava za ne savesno pružanje i ne ukazivanje lekarske pomoći,kao i korupciju odredjenih lica, a osuđena je samo 21 osoba, od kojih je samo sedam dobilo kaznu zatvora. Od početka ove godine privremeno je oduzeto 30 licenci lekarima.

Lekarska greška je teško dokaziva, ali,kako navode iz lekarske komore, se ne slažu s tvrdnjom da veštaci medicinske struke brane svoje kolege lekare kada se nađu pred sudom.

– Zdravlje čoveka je veoma složeno i zato svaki slučaj mora da se posmatra zasebno. Nivo kolegijalnosti, kada govorimo o sudskim veštacima, postoji kao i u svakoj profesiji. Međutim, ne bih se složio da lekari prikrivaju krivicu kolega. Postoje slučajevi kada lekar tuži lekara – rekao je Dinić.
On napominje da javnost uglavnom ne poštuje pretpostavku nevinosti, odnosno da presuđuje pre suda. Dešava se, kaže Dinić, da najbliži srodnici, nezadovoljni ishodom lečenja, optužuju lekare da nisu postupali preofesionalno.

– Postoje lekarski propusti, ali ne treba generalizovati problem. Lekarska komora čini sve da bi se taj broj što više smanjio. U prilog tome govori i činjenica da je od početka godine privremeno oduzeto 30 lekarskih licenci - rekao je on.
Istina, lekari u Srbiji su najpre na udaru. U ovakvim slučajevima, kada nastupa žalost, na pretpostavku nevinosti se često zaboravlja kao i na sve ono što su lekari uradili za pacijenta. Neretko se zaboravlja i u kojim uslovima lekari rade, kao i kolike su im plate bez obzira na školovanje i odgovornost koju imaju pred pacijentom,kao i na to da je smanjen broj zdravstvenih radnika i celokupnog medicinskog kadra.

Inače, najviše prigovora na lečenje dobijaju hirurzi, zatim ortopedi, ginekolozi, internisti i lekari opšte prakse.

Ono što se malo zna, jeste da i sami lekari svoje greške neprestano izučavaju, iako sa strane izgleda drugačije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu