POČELA SEZONA PREHLADA I VIRUSA: Na udaru su najviše deca - iKragujevac


Zdravlje

Kijavica, kašalj, povišena temperatura, bolovi u mišićima najčešći su simptomi sa kojima se pacijenti ovih dana obraćaju lekarima za pomoć.
Reč je o miksovanim virusima, koji su malo ozbiljniji nego prethodnih godina, a na udaru su najviše mala deca.

Trenutno je aktuelna kombinacija više virusa, od kojih prednjači reo virus u kombinaciji sa adeno virusom. Može se desiti i da respiratorna preraste u bakterijsku infekciju, i tada simptomi bolesti, umor i iscrpljenost mogu da traju i do mesec dana. Česte su i komplikacije koje izazivaju upalu uha.

Statistika govori da odrasle osobe od tri do pet puta godišnje zakače neku infekciju disajnih puteva, dok mališani koji idu u vrtić čak deset puta godišnje donesu prehladu u kuću.

Od početka nedelje su povećane gužve. Roditelji dovode decu sa visokom temperaturom i kašljem i promuklošću. Najviše je respiratornih virusnih infekcija koje se uopšte ne leče antibioticima. Osim spuštanja temperature, tople supe, mirovanja, druga terapija nije potrebna.

Drugi simptomi, poput curenja nosa, bola u grlu, jave se kasnije. Sve traje od četiri do pet dana, a ogranizam ostaje iscrpljen.

Doktori savetuju da u ovakvim situacijama treba odležati, unositi tople napitke i vitamine.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu