Održana prva sednica Okružnog štaba za vanredne situacije - iKragujevac


Vesti

Preventivne pripreme za sprovođenje mera zaštite od poplava, pripreme za odbranu od grada i aktivnosti na smanjenju rizika od elementarnih nepogoda na području Šumadijskog okruga u ovoj godini, teme su o kojima se, pored ostalih, razmatralo na današnjoj prvoj redovnoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije.

Jedna od najvažnijih tačaka na današnjoj sednici je usvajanje izveštaja o radu Okružnog štaba u 2023. godini. Okružni štab za vanredne situacije je u potpunosti ispunio sve planirane aktivnosti i zadatke, rekla je Biljana Ilić Stošić, komandant Okružnog štaba. Analizom izveštaja svih naših službi ustanovili smo da je Vatrogasna spasilačka brigada intervenisala 1.419 puta, specijalne ekipe Sektora za vanredne situacije su otkrile i uništile 2.349 ubojnih neeksplodiranih sredstava, izdato je 1.450 rešenja o inspekcijskom nadzoru i da su gradski, opštinski i okružni štabovi, razmatrajući bezbednosnu situaciju, u prošloj godini zasedali 67 puta. Na osnovu svega toga možemo reći da je nivo bezbednosti zaštite naše zajednice na visokom nivou, što će i ostati, istakla je Stošić, naglasivši da su prošle godine pripadnici Civilne zaštite, njih 298, prošli različite obuke i spremnosti što znači da će nivo bezbednosti u našoj zajednici i dalje ostati odličnom nivou.

Za teritoriju Šumadijskog upravnog okruga, kojima upravljaju dva radarska centra Bešnjaja i Bukulja, sve je spremno za sezonu odbrane od grada u 2024. godini, koja je počela danas i traje do 15. oktobra. Ceo sistem odbrane od grada u ovoj godini raspolaže sa 23.490 protivgradnih raketa, od tog broja je ugovorena nabavka 11.200 a ostatak su rakete iz prethodne sezone i one koje su donirale opštine i gradovi, rečeno je na današnjoj prvoj redovnoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije. Svaka stanica u proseku na raspolaganju ima od osam do 12 raketa, a ukoliko se potroše obezbeđene su dodatne. Radarski centar Bešnjaja pokriva teritoriju grada Kragujevca, Knića, Batočine i Lapova, a Bukulja Aranđelovac, Topolu i Raču.

Na današnjoj sednici ocenjeno je da su brane Gruža i Grošnica, kojima upravlja JKP „Vodovod i kanalizacija“, spremne za prijem nadolazećih velikih voda.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu