„Dan planete Zemlje“ obeležen čišćenjem Šumaričkog jezera - iKragujevac


Vesti

Međunarodni „Dan planete Zemlje“ koji se obeleževa 22. aprila akcijom čišćenja Šumaričkog jezera i priobalja obeležen je i u Kragujevcu. Akciju čišćenja organizovalo je JKP „Šumadija“ u saradnji sa Ronilačkim klubom Kragujevac, Ekološkim udruženjem „Ekomar“ i Medicinskom školom sa domom učenika „Sestre Ninković“. U ime grada Kragujevca, u akciji su učesvovale dr Snežana Živanović Katić, članica Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj i dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava.

„Dan planete Zemlje“ tradicionalno se obeleževa brojnim akcijama. Pored svih učesnika današnje akcije među najvažnijima je JKP „Šumadija“ koje je i inicijator ove aktivnosti sa ciljem podizanja svesti sugrađana, rekla je dr Gordana Damnjanović. Šumaričko jezero je biser našeg grada i potrebno je podsetiti ljude da je čista sredina zdrava sredina jer na taj način štitimo planetu, vodu, šume. Sumiranjem dosadašnjih rezultata, Kragujevac je grad koji vodi računa o vodama, šumama i zagađenosti a voda i šume su srce i bit jednog grada za dobar vazduh, kazala je dr Gordana Damnjanović.

JKP „Šumadija“ je društveno odgovorno preduzeće koje rado organizuje akcije čišćenja, rekao je Marko Vujnović, direktor preduzeća. I danas je prilika da povodom „Dana planete Zemlje“, koji se obeležava širom sveta, zajedno sa Ronilačkim klubom Kragujevac, Udruženjem „Ekomar“ i Medicinskom školom učestvujemo u čišćenju jezera i priobalja i na taj način podignemo nivo ekološke svesti kod naših sugrađana.

Šumaričko jezero je godina jedna od tema kojim se Ekološko udruženje „Ekomar“ bavi i želimo da skrenemo pažnju kako sve negativne ljudske aktivnosti i ponašanja utiču na sredinu. Danas ćemo održati predavanje o ispuštanju otpadnih voda ali i o bacanju smeća što sve utiče na eko sisteme koji se koriste za sport i rekreaciju, rekla je Marija Simić Savić iz Udruženja „Ekomar“.

Acija čišćenja povodom „Dana planete Zemlje“ bila je planirana prošlog vikenda ali zbog loših vremenski uslova održana je danas.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu