Potpisan ugovor za projekat letnjeg sportskog kampa za mlade iz dijaspore - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac je jedan od 17 gradova i opština u Srbiji koji je dobio podršku Vlade Republike Srbije za organizaciju kampova za mlade iz dijaspore i regiona u 2024. godini u cilju jačanja odnosa Srbije i dijaspore. Ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava, u Vladi Republike Srbije, potpisao je Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnost i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, a u ime Grada Kragujevca, Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

 

Tokom jula i avgusta biće organozavan 21 tematski letnji kamp za mlade iz dijaspore. Lokalne samouprave koje su dobile podršku putem konkursa organizovaće sportske, naučne, kulturno-umetničke kampove u kojima će učestvovati više hiljade mladih iz dijaspore, a Vlada Republike Srbije sa 120 miliona dinara finansira ceo projekat. Drago ni je što zajednički sa lokalnim samoupravama stavljamo akcenat na mlade i što će ih ove godine biti daleko više nego prethodne, kazao je ministar Đorđe Milićević. On im je poručio da uvek sebično čuvaju svoj jezik, svoju ćirilicu, kulturu, istoriju, identitet, tradiciju, da grade mostove prijateljstva u državama u kojima žive jer oni su naši ambasadori kojima kroz ovakve projekte, njihovom srcu još više približavamo Srbiju. Mi želimo da ih podstaknemo da jednog trenutka kada završe svoje školovanje, razmišljaju da svoje znanje i iskustvo iskoriste ovde, u Srbiji i zbog toga im nikada ne kažem „Dobrodošli u Srbiju“ jer Srbija je njihova kuća, poručio je ministar Milićević.

Izrazivši zadovoljstvo što će zahvaljujući odobrenom projektu grad Kragujevac imati mogućnost da ugosti naše mlade koji žele da se bave sportom i sve one koji žele da posete svoju Srbiju, Predrag Stevović je rekao da je saradnja sa resornim ministarstvom, ministrom Milićevićem i Vladom Srbije veoma značajna jer nam omogućava da imamo još bolji kontakt sa svim ljudima koji su van svog grada i zemlje tri ili četiri generacije, a koji će po završetku svog školovanja možda odlučiti da se vrate u Srbiju. Programom je predviđena organizacija odgovarajućih šahovskih turnira, kako bi se deca iz dijaspore približila našoj koja već igraju šah i uče sa svojim velemajstorima. U okviru kampa ćemo im omogućiti da posete naše bazene, sportsku infrastrukturu, da se upoznaju sa našim sportistima i možda da se, mimo šaha, bave i drugim sportskim aktivnostima ali obiđu i našu neverovatnu Šumadiju bogatu prirodnim i istorijskim znamenitostima jer grad Kragujevac ima šta da im ponudi. Verujem da će im se svideti i da će poželeti da nas posete ponovo, rekao je Stevović. On je izrazio nadu da će ova aktivnost postati tradicionalna i da ćemo nastaviti saradnju sa resornim ministarstvom koje je prepoznalo potencijale saradnje sa dijasporom i našeg projekta.

 

Očekuje se da tokom ovog leta u kampovima koje će u saradnji sa Vladom realizovati lokalne samouprave učestvuje više od 5000 mladih poreklom iz Srbije koji žive u dijaspori.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu