Osnovna škola „21. oktobar“ zabranjuje upotrebu mobilnih telefona u cilju prevencije digitalnog nasilja i unapređenja socijalizacije - iKragujevac


Vesti

Osnovna škola „21. oktobar“ iz Kragujevca donela je odluku o zabrani upotrebe mobilnih telefona i drugih ličnih digitalnih uređaja u svojim prostorijama. Ova odluka ima za cilj prevenciju različitih oblika zloupotrebe elektronskih uređaja tokom obrazovno-vaspitnog procesa, kao i suzbijanje digitalnog nasilja među učenicima.

Nakon preporuka i smernica Ministarstva prosvete od prošle godine, svaka škola u Srbiji ima pravo da svojim internim aktom reguliše način upotrebe mobilnih telefona tokom školskog dana. Osnovna škola „21. oktobar“ je, nakon detaljnih provera i konsultacija sa relevantnim organima škole, donela odluku o potpunoj zabrani upotrebe mobilnih telefona za učenike, zaposlene i roditelje u prostorijama škole.

Interni akt škole jasno definiše da se učenik može koristiti telefonom samo u slučaju hitnosti u prisustvu nastavnika, dok nastavnik može odobriti korišćenje digitalnog uređaja ukoliko proceni da je neophodan za tok nastave. Međutim, ova zabrana važi i za roditelje i zaposlene u školi.

Pored cilja suzbijanja digitalnog nasilja i zloupotrebe mobilnih telefona, ovom zabranom škola takođe teži unapređenju socijalizacije učenika. Već nakon nekoliko dana primene ove odluke, primećen je porast komunikacije među učenicima i povećanje druženja, što je dovelo do revitalizacije međuljudskih odnosa u školskom okruženju.

Osnovna škola „21. oktobar“ ističe da je ova odluka doneta u najboljem interesu dece i njihovog zdravog razvoja, te da će nastaviti da prati efekte zabrane i preduzima sve neophodne korake kako bi se osiguralo sigurno i podsticajno okruženje za učenje i razvoj učenika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu