Apel građanima da ne spaljuju travu i nisko rastinje - iKragujevac


Vesti

Imajući u vidu period toplog i suvog vremena koje pogodije nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru koji se veoma brzo šire mogu zahvatiti velike površine i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana i prouzrokovati velike materijalne štete, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na sve građane da budu odgovorni i poštuju zakon i budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, a ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasnu službu na broj telefona 193.

Podsećamo naše građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metaraod ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i novčane kazne. Kazne za fizička lica koja prekrše odrebe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostatka stranih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica 10.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

Ukoliko dođe do požara potrebno je što pre obavestiti vatrogasnu službu na broj telefona 193.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu