Inspektori poreske policije iz Kragujevca uhapsili 16 lica zbog utaje poreza - iKragujevac


Vesti

U akciji inspektora Sektora Poreske policije – Operativnog odeljenja Kragujevac, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, lišeno je slobode 16 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca u iznosu od preko 83 miliona dinara.

Navedena lica, vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, novac koji im je uplaćen od strane privrednog društva po osnovu lažnog otkupa poljoprivrednih proizvoda, podizali su sa računa i isti vraćali jednom od okrivljenih, faktički odgovornom licu u tom privrednom društvu.

Protiv faktički odgovornog lica tog privrednog društva, kao i zakonskog zastupnika zloupotrebljenog privrednog društva, obojica iz Čačka, koji se već nalaze u pritvoru, podneta je dopuna krivične prijave, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela – poreske prevare u vezi sa PDV i poreske utaje, u ukupnom iznosu od 24.828.942 dinara.

Osumnjičeni su, u periodu od 01.01.2022. godine do 31.12.2023. godine, koristeći fiktivne otkupne listove, predavali PDV prijave neistinite sadržine, uvećavali troškove u bilansu uspeha i prisvojili novac privrednog društva za svoje potrebe, na koji način su izbegli obračun i plaćanje PDV, poreza na dobit pravnih lica i poreza na prihode od kapitala u iznosu od 24.8 miliona dinara.

Osumnjičeni su, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, sprovedeni nadležnom javnom tužilaštvu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu