Obeležen svetski dan autizma u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Svetski dan autizma U Kragujevcu obeležen je 2. aprila 2024. u 19 časova na trgu Radomira Putnika.

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom iz Kragujevaca i grad Kragujevac priključio se svetskoj kampanji pod nazivom osvetlimo plavim, tako što je fasadu zgrade Okružnog načelstva u Kragujevcu osvetlio plavom bojom u znak podrške osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

Ove godine uz slogan „Nismo nevidljivi“, fokusirani smo na ciljeve da se naglasi da je neophodan sveobuhvatan pristup na životnom putu osoba sa autizmom, kako bi one zaista uživale svoja prava i živele srećnim i ispunjenim životima. Uprkos povećanju svesti o tome šta je autizam, previše osoba iz autističnog spektra i njihovih porodica sigurno je da javnost ovo stanje i dalje ne razume.

Od izuzetne je važnosti da donosioci odluka, kao i društvo u celini, steknu bolje razumevanje autizma, i da rade u smeru uklanjanja postojećih barijera koje sprečavaju punu inkluziju i učešće osoba iz autističnog spektra u društvu, i na taj način krše njihova osnovna ljudska prava. Autizam je složen razvojni poremećaj, ispoljava se kroz poteškoće u komunikaciji, govoru i društvenoj interakciji.

Nekada se verovalo da je autizam retkost, ali studije pokazuju da autizam pogađa oko 1 od 100 ljudi. Osobe sa autizmom imaju senzorne poteškoće kao što su povećana ili smanjena osetljivost na svetlost, zvuk, boju, miris, ukus ili dodir. Kako su naučna istraživanja napredovala, dijagnostički kriterijumi za autizam su se promenili kao rezultat boljeg razumevanja ovog složenog stanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu