Borcima sa teritorije grada Kragujevca uručene boračke legitimacije - iKragujevac


Vesti

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dejan Antić i gradonačelnik Nikola Dašić, u sali Skupštine grada Kragujevca danas su borcima sa teritorije našeg grada svečano uručili boračke legitimacije.

Boračke legitimacije su identifikacione kartice koje potvrđuju da su se njihovi nosioci, onda kada je bilo teško i trebalo braniti srpski narod, odazvali na poziv otadžbine, uzeli pušku, obukli uniformu i krenuli da zaštite svoju zemlju. Danas smo tu da se zahvalimo ovim herojima, da im uručimo boračke legitimacije i poručimo da država Srbija radi sve što može da pomogne boračkoj populaciji, naročito njenom najugroženijem delu koji čine ratni vojni invalidi i porodice palih boraca, rekao je državni sekretar Antić.

Naglasivši da je podrška koju država danas pruža boračkim organizacijama i boračkoj populaciji veća nego ikada ranije i omogućava onima koji su ostali živi da imaju pristojan život, on je naveo da ratni invalid prve kategorije mesečno prima oko 360.000 dinara, majka palog borca oko 100.000 dinara, a ako je otac živ dobija još 50 posto tog iznosa. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je potpisalo sporazum o saradnji sa velikim brojem društveno odgovornih kompanija koje će za usluge koje pružaju davati određene pogodnosti borcima nosiocima boračkih legitimacija, najavio je Antić i apelovao na sve koji su u teškim trenucima branili zemlju da se registruju, dobiju status borca i preuzmu boračku legitimaciju jer će ministar Nikola Selaković u ime države Srbije svim tim ljudima uručiti najviše državno priznanje za vernost i odanost otadžbini, boračku spomenicu, odnosno orden.

U vremenima kada je skoro čitavu deceniju besneo rat na prostorima bivše Jugoslavije i smrt vrebala na svakom koraku, vi ste branili svoju zemlju i svoj narod. Izgubili smo mnogo boraca na frontu i ostale su rane koje svako od vas nosi, neko na telu, neko u duši. U tom periodu, širom zone kopnene odgovornosti, od 1990. do 1999. godine poginulo je 96 Kragujevčana. Naša je dužnost i obaveza da danas brinemo o vama i tome kako živite. Boračke legitimacije samo su jedan od načina da pokažemo koliko ste nam važni. Da vam pomognemo da prevaziđete teškoće, da imate sve što je potrebno i da vam omogućimo bolji život, poručio je gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić

Inače, ministar Antić je pre uručenja boračkih legitimacija posetio Spomen sobu Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Kragujevac, posvećenu našim sugrađanima koji su izgubili živote u oružanim sukobima od 1991. do 1999. godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu