Profesor sa medicinskog fakulteta u Kragujevcu: Meta sam montiranog snimka i apelujem na oprez - iKragujevac


Vesti

Profesor dr. Dejan Čubrilo, ugledni fiziolog i specijalista medicine sporta sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, našao se u središtu digitalne burleske kada se na društvenim mrežama pojavio montirani video snimak na kojem se tvrdi da je otkrio tajni metod za brzo skidanje kilograma. Navodno, među njegovim "zadovoljnim" pacijentima bila je čak i poznata pevačica Svetlana Ražnatović.

U spornom snimku, koji se munjevito proširio mrežama, čuje se kako voditeljka postavlja pitanje o revolucionarnoj metodi gubitka kilograma, a Čubrilo odgovara, kako se tvrdi, potvrđujući efikasnost navodnog leka.

Međutim, istina je daleko od toga. Profesor Čubrilo se obratio javnosti putem emisije "Jutro" na TV Prva kako bi demantovao sve što je prikazano na tom video snimku. Izrazivši svoj šok i negodovanje, Čubrilo je istakao da se nikada nije bavio takvim praksama, niti je imao Svetlanu Ražnatović ili bilo koju drugu poznatu ličnost kao pacijenta.

"Nikada u životu nisam bio ni blizu gospođi Svetlani Ražnatović. Dakle, nisam imao takve pacijente. Ovo je nešto strašno", naglasio je Čubrilo.

On je takođe podelio svoje iskustvo koje je imao nakon što se sporni video pojavio u javnosti. "Izvesna baka iz Novog Sada mi se javlja i kaže: 'Ja sam kupila vaš lek'", rekao je profesor, naglašavajući da takav lek ne postoji, niti ga on pravi ili preporučuje.

Apelujući na javnost da budu oprezni i ne nasedaju na lažne informacije, Čubrilo je istakao da ne postoji nikakav lek ili metoda koju je on osmislio za gubitak kilograma. "Ja nisam oftalmolog, nisam ni urolog, ni endokrinolog. I svako malo se pojavi neki snimak... u kome se tvrdi da ću ja rešiti problem za tri dana, ako se piju te tablete koje sam ja osmislio. Dakle, ovo su sve lažne informacije", naglasio je Čubrilo.

Ovaj incident predstavlja samo jedan u nizu slučajeva lažnih informacija koje se šire društvenim mrežama i digitalnim platformama. Čubrilo poziva na veći stepen kritičkog razmišljanja i opreznosti, ističući da je nužno provjeriti izvore i informacije pre nego što im se veruje ili deli dalje.

Ovakvi slučajevi ukazuju na potrebu za boljom regulacijom i kontrolom sadržaja na internetu kako bi se zaštitili pojedinci i sprečilo širenje dezinformacija koje mogu imati ozbiljne posledice po javno zdravlje i bezbednost.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu