Srbiji niko ne može da oduzme pravo na istinu o martovskom pogromu - iKragujevac


Vesti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć, na komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja Dana sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine, da ne smemo da ćutimo o tome šta se tada desilo i da istinu niko ne može da nam oduzme.

Vučić je na akademiji u Narodnom pozorištu, kojoj prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, ministri, predstavnici Vojske Srbije, SPC, verskih zajednica i diplomatskog kora, kao i poslanici, porodice stradalih i drugi, rekao da nismo dovoljno analizirali šta se događalo tada i šta je proisteklo iz toga.

Kada od zločina prođe 20 godina, i to bez pravde za žrtve, bez kazne za zločince, postavlja se pitanje šta nam posle svega ostaje? Šta da kažemo Srbima sa Kosova i Metohije, koji su 17. marta 2004. godine doživeli pogrom, kada je njih desetoro ubijeno, skoro 1.000 povređeno, 4.000 trajno izbačeno iz svojih domova, dok su im kuće devastirane i razorene, a 35 crkava i manastira oštećeno i uništeno, naveo je on.

Prema njegovim rečima, postoji nešto što ni njima ni nama niko ne može da oduzme, a to je pravo na istinu.

Živimo u svetu nasilničkog otimanja istine. Kada za Srbiju tražimo ono što važi za sve u svetu, napadaju nas da smo nasilni, da se naoružavamo. I 20 godina od pogroma niti smo nekoga napadali, niti pretili, a često smo i ćutali. To ne znači da ćemo se povući, nastavićemo da govorimo istinu, poručio je predsednik.

On je ukazao na to da je pogrom nad Srbima, koji se dogodio 17. marta 2004. godine, imao samo jedan cilj, a to je nezavisnost takozvanog Kosova.

To je bila organizovana i pripremljena akcija, a ne nikakav gnev ili bes ljudi koji su videli nepravdu koja se dogodila dečacima iz Čabra, kod Zubinog Potoka, da bi upravo posle toga dobili Ahtisarijev plan, bečke pregovore i punu nezavisnost takozvanog Kosova, podsetio je on.

Vučić je predočio da smo od 2008. do 2012. i 2013. godine izgubili mnogo, jer je više od polovine sveta priznalo nezavisnost takozvanog Kosova.

Nismo nasledili poziciju u kojoj smo isti, već poziciju u kojoj je „Kosovo“ za veći deo sveta već bilo nezavisno, podvukao je on i dodao da ma koliko bolan bio Briselski sporazum, dao nam je nekoliko godina za ubrzan napredak i razvoj i da pokažemo da smo pouzdan partner Zapadu.

Nikada nisu ispunili ništa ni iz Briselskog sporazuma. Više ga ni ne pominju, sada se pominje Ohridski sporazum, iz koga smo mi ponešto i ispunili, a vlast u Prištini ništa, naglasio je Vučić.

On je, govoreći o tome šta je to što možemo da uradimo danas kada vidimo da ne poštuju svoju reč, rekao da očekujemo da nam kažu da nam je nešto nametnuto, a ne dogovoreno.

Kažite da je to vaša volja, a ne Srbije i srpskog naroda. Možete da provodite kakve hoćete akcije i pretnje, ali nikada nećemo prihvatiti rezultate pogroma 17. marta 2004. godine, niti jednostrane odluke o nezavisnosti tzv. Kosova, rekao je predsednik i ponovio da će Kosovo i Metohija uvek biti deo suverene i nezavisne Srbije.

Vučić je rekao da će predstojeći meseci ekonomski biti odlični za naš narod, ali politički najteži meseci u poslednjih 20 godina.

Želim da se sa svima vama poklonim senima naših junaka koji su pali čuvajući svoje kuće i ognjišta i da im poručim da nisu uzalud pali. Znaćemo da čuvamo sve što su učinili za svoju otadžbinu. Neka živi Srbija, neka živi Kosovo i Metohija i naš narod, zaključio je on.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu