Kragujevac: Od industrijskog centra ka metropoli budućnosti - iKragujevac


Vesti

Kragujevac, srpski grad sa bogatom industrijskom tradicijom, gleda unapred. Zahvaljujući značajnim infrastrukturnim projektima, grad dobija sve moderniji izgled i sprema se da zauzmе mesto jednog od vodećih centara u regionu.

Milijardske investicije države

Vlada Srbije je planirala ulaganje od 1,2 milijarde eura u Kragujevac do 2027. godine. Ova sredstva biće usmerena u petnaestak ključnih projekata koji ће transformisati grad i poboljšati život njegovim građanima.

Saobraćajna infrastruktura u fokusu

Jedan od prioriteta predstavlja razvoj putne mreže. Trenutno se gradi Severna obilaznica koja ће skrenuti teretni saobraćaj iz centra, čime će se značajno smanjiti zagađenje vazduha. Pored toga, u planu je izgradnja brze saobraćajnice Kragujevac-Mrčajevci koja će poboljšati povezanost sa drugim delovima Srbije. Takođe, železnička pruga Cvetojevac-Sobovica olakšaće transport proizvedenih vozila iz fabrike "Fiat" u Kragujevcu ka evropskom tržištu.

Moderna zdravstvena ustanova i nova lica univerziteta

Inovacije neće mimoići ni sektor zdravstva. Univerzitetski klinički centar Kragujevac (UKC) biće opremljen najsavremenijom medicinskom opremom, a u narednom periodu se očekuje i izgradnja nove zgrade od 25.000 kvadratnih metara. Ovo će omogućiti pružanje bolje zdravstvene nege građanima i podići ugled UKC na nacionalnom i internacionalnom nivou.

Kao srce budućnosti: Inovacioni distrikt i Nacionalna banka matičnih ćelija

Kragujevac se okreće i ka razvoju novih tehnologija. U cilju promovisanja istraživanja i inovacija, biće otvoren Nacionalna banka matičnih ćelija i Inovacioni distrikt - poslovno-komercijalni kompleks koji će okupljati inovativne i tehnološke kompanije. Takođe, Univerzitet u Kragujevcu planira da u okviru distrikta otvori Centar za sajber bezbednost.

Šumadija i Pomoravlje: privredni rast i novi poslovi

Očekuje se da će nova ulaganja i razvoj Kragujevca pozitivno uticati na ceo region Šumadije i Pomoravlja. Start proizvodnje električnih automobila u fabrici "Fiat" u junu ove godine treba da doprinese rastu Bruto-produkta društva (BDP) i povećanju spoljnotrgovinskog suficita. Direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga, Predrag Lučić, izjavio je da se očekuje da spoljnotrgovinski suficit regiona dostigne milijardu eura sa početkom rada fabrike.

Grad za budućnost: obrazovanje, sport i kultura

Pored privrede i zdravstva, planirano je ulaganje i u obrazovanje, sport i kulturu. Među značajnijim projektima su izgradnja objekta Filološko-umetničkog fakulteta i rekonstrukcija stadiona "Čika Dača".

Kragujevac kao srpska metropola

Predsednik privremenog organa, Nikola Dašić, izrazio je optimističan stav o budućnosti grada. On veruje da će Kragujevac, zahvaljujući ovim projektima, postati moderan i atraktivan centar koji će pružati bolje životne uslove građanima i privlačiti nove investicije i talentovane ljude.

Tu ulaganjima nije kraj. Iz državne kase, kako je najavljeno, novac će dobiti i kragujevačka vojna industrija – fabrike Zastava oružje i Zastava TERVO.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu