Velika letnja akcija dobrovoljnog davanja krvi - iKragujevac


Vesti

skladu sa epidemiološkim merama u sali Hotela Kragujevac u partnerskoj organizaciji Crvenog krsta Kragujevac i Službe za snabdevanje krvlju i krvnim produktima UKC Kragujevac, pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca u okviru Letnje kampanje prikupljanja krvi od 9 do 15 sati trajala je velika Letnja akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Grad Kragujevac godinama unazad podržava GO Crvenog krsta u akcijama i promociji dobrovoljnog davalaštva krvi. Velika letnja akcija je pored zimske kampanje najvažnija aktivnost tokom koje se obezbede dovoljne količine krvi. Ove godine veliki broj mladih se priključio akciji i u prvih nešto više od sat vremena prikupljeno je 28 jedinica krvi. Veliku zahvalnost Crvenom krstu i Službi za snabdevanje krvlju i krvnim produktima UKC, grad Kragujevac duguje, jer već šestu godinu za redom uz njihovu podršku dobija priznanje najhumanijee sredine a to znači da smo i u 2020. godini u periodu pandemije prikupili više od osam hiljada jedinica krvi što je zaista značajno za naše sugrađane ali i sve one koji koriste usluge tercijarne zdravstvene zaštite kragujevačkog kliničkog centra.

U letnjem periodu, nažalost, usled saobraćajnih nesreća, većim obimom rada poljoprivrednika pod visokim temperaturama, veće su potrebe za krvlju i njenim zalihama. To je, pored ostalog, još jedan u nizu razloga zašto je letnja kampanja i u okviru nje Velika letnja akcija veoma važna, kaže Nevenka Bogdanović, sekretarka GO Crvenog krsta. Da bi bilo dovoljno u zalihama, na nivou čitave Srbije potrebno je prikupiti hiljadu jedinica dnevno. Kragujevac je veliki grad i važno je da ima dovoljne količine na zalihama iako Zavod za transfuziju prima dobrovoljne davaoce krvi svakog dana do 17 sati tako da svi koji danas ne mogu da dođu to mogu da učine nekog sledećeg dana. Danas je došlo dosta mladih i veoma smo srećni zbog toga jer su oni potvrda da promocije dobrovoljnog davalaštva krvi i motivisanje mladih radimo dobro. Nadam se da ćemo danas ostvariti trocifreni broj prikupljenih jedinica krvi.

Za dobrovoljne davaoce krvi, prijatelji akcije su obezbedili simbolične poklone, a SPD „Radnički“ po 10 ulaznica za Otvorene bazene.

U toku Velike letnje akcije održane u H

otelu Kragujevac od 113 davalaca koliko se odazvalo, prikupljeno je 100 jedinica krvi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu