Najviši VODOPAD U ŠUMADIJI na samo 6 km od KRAGUJEVCA: Ovo je blago našeg grada - iKragujevac


Vesti

Vodopad Duboki potok se nalazi u okolini Kragujevca u naselju Ždraljica, nedaleko od glavnog puta Kragujevac-Jagodina, a u podnožju planine Žeželj na nadmorskoj visini od 276 m. 

Vodopad se formira kada vode Dubokog potoka koji teče niz planinu Žeželj, formiraju osam manjih vodopada, a nakon toga se obrušavaju preko strmog odseka visokog oko 15 m.Vodopadi se nalaze u eruptivnom terenu od dijabaza što predstavlja prirodnu retkost od posebnog značaja.

Meštani ga zovu vodopad Buk i predstavlja najveći i najviši vodopad u Šumadiji. Aktivan je tokom cele godine, ali je najizdašniji u proleće kada dolazi do otapanja snega sa okolnih padina i pojave obilnih padavina, čime se nivo vode u reci povećava pa samim tim i vodopad biva atraktivniji.

Ispred vodopada se nalazi stara bukva ispod koje je Ćosićki izvor hladne vode, koju meštani koriste za piće. Klisurasta dolina vodopada obrasla bukovim i hrastovim šumama predstavlja posebnu prirodnu lepotu.

Uređenje prostora oko najvišeg vodopada u Šumadiji i izgradnju platforme realizovao je Planinarsko ekološki klub ''Gora'' uz finansijsku podršku gradske uprave Kragujevca.buk.jpg

buk 1.jpg

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu