Ambasador Izraela i gradonačelnik Nikola Dašić u poseti MIND parku - iKragujevac


Vesti

U okviru posete Kragujevcu ambasador Izraela Jahel Vilan, u pratnji gradonačelnika Nikole Dašića i predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića postio je MIND park. Jedan od najsavremenijih i najvećih industrijskih parkova u ovom delu Evrope prostire se na 160 hektara. MIND park Vlada Srbije prepoznala je kao projekat od nacionalnog značaja 2018. godine, kada je i počela njegova gradnja.

Domaće kompanije su snaga svake zemlje i zbog toga je pružena ozbiljna podrška države, ali i grada Kragujevca prilikom realizacije ovog projekta, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić. MIND park jeste nešto što obogaćuje ponudu grada Kragujevca. To je definitivno naša komparativna prednost u odnosu na druge gradove. Industrija je ono što Kragujevac čini onim što jeste. Kragujevac u kome se nalazi i prvi industrijski objekat na Balkanu, jeste rodno mesto srpske industrije. Ta naša istorija i naše firme koje sada čine Kragujevac industrijskim gigantom otvaraju budućnost za naš grad.

Jedan od vidova podrške je i izgradnja nove železničke pruge Sobovica – Lužnice – Krak Batočina u Kragujevcu. Ovaj kapitalni projekat pokrenula je Vlada Srbije uz podršku Kabineta predsednika Republike, u koordinaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a uz podršku grada Kragujevca. Železnička veza sa svetom u dužini od blizu 14 km, predstavljaće značajan koridor za realizaciju i razvoj novih radnih zona, a ne samo MIND parka.

Pored teretnog na toj trasi odvijaće se i putnički saobraćaj, a kada se stvore okolnosti uključićemo i transport zaposlenih, istakao je Dašić. Mi ćemo možda sutra biti u mogućnosti da trasnportujemo zaposlene od Dragobraće ka ovoj industrijskoj zoni ukoliko se ona naravno, a verujemo da hoće, bude se razvijala i rasla paralelno kao i Kragujevac. To je veliki i značajan projekat za transport s obzirom na to da se ovde odvija ozbiljna industrija proivodnje šasija vagona. Takođe, u okviru tog projekta je i test pruga, a pored MIND parka koristiće je i Simens. To je zaista jedan veliki razvojni projekat koji je država prepoznala. Zahvaljujem se Vladi Srbije i predsedniku države, jer Kragujevac ponovo raste – poručio je Dašić.

Zaista mi je drago što sam ovde. Impresioniran sam. Sada sam se uverio zašto MIND park zovu industrijsko čudo u srcu Šumadije, kazao je ambasador Izraela Jahel Vilan. Danas smo ovde videli tešku industriju koja je osnova industrije Izraela. Ali, takođe i druga industrija po snazi i veličini u Izraelu jeste IT industrija i smatramo da ćemo u okviru toga imati prostora za saradnju i zajednički interes. IT sektor jedan je od generatora razvoja i biće ključni sektor za saradnju Izraela i Srbije.

Bila nam je čast da pokažemo šta smo uspeli da uradimo u prethodne tri godine, rekao je Darko Đorić izvršni direktor MIND grupe, zahvaljujući se ambasadoru Izraela i gradonačelniku koji su danas posetili MIND park.

Na 160 hektara trenutno je izgrađeno 55.000 kvadratnih metara, što proizvodnog što poslovnog prostora. Pored kompanija MIND grupe, u MIND parku posluju nemačka kompanija Simens gde se radi montaža kompletnih vagona za evropsko tržište – gradove Nirnberg, Minhen i Bremen. Tu je i austrijski Autolift koji radi specijalnu opremu za podizanje u šinskoj industriji, zatim španski KAF koji je takođe proizvođač vozova ovde prisutan sa svojim remontnim centrom. U perspektivi MIND park je zamišljen kao jedan centar kompetencija za industriju šinskih vozila, razvoj novih tehnologija, aerospejs, IT i sve ono što prati jedan moderan industrijski park koji ide u pravcu usvajanja i osvajanja novih tehnologija u oblasti obrade metala i primene novih materijala u oblasti zavarivanja. U okviru MIND parka postoji i kompanija Milanović tretman voda koja se intenzivno bavi razvojem u oblasti zaštite životne sredine i tretmana otpadnih voda, vode za piće i pripremu voda u industriji.

Naš cilj, rekao je Đorić, jeste da ovaj projekat koji je počeo 2017. godine do 2025. bude završen, popunjen modernim logističkim terminalom, proizvodnjom kompletnih vozila kada je u pitanju šinska industrija, ali i razvoj u oblasti edukacije mladih mladih ljudi. U MIND parku zajedno sa Simensom, Autoliftom i ostalim partnerima trenutno radi više od 1.500 ljudi. U zavisnosti od toga ko će u perspektivi biti partneri MIND parka, taj broj može da bude daleko veći, kazao je Darko Đorić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu