Film "Dara iz Jasenovca" u programu za srednje škole? "Važno je da deca uče o našoj istoriji" - iKragujevac


Vesti

Predložio sam da se film "Dara iz Jasenovca" nađe u programu za srednje škole, uz saglasnost roditelja, rekao je jutros ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

- Mislim da bi to bilo dobro i da se organizuju projekcije za srednjoškolce. Već smo razgovarali i sa producentima i sa režiserom i to je naravno i njihova ideja - naveo je Ružić za RTS.

Kako je rekao, veoma je važno da naša deca budu učena o tome šta se događalo u našoj istoriji.

- Nama je potrebna kultura sećanja. ''Dara iz Jasenovca'' je izuzetan umetnički opus koji dovodi do onoga što je nama potrebno, a to je kultura sećanja - dodao je ministar.

Povodom predloga predsednika države da se "srpski jezik, istorija i geografija pišu i štampaju u Srbiji", Ružić je kazao da je predsednik izneo "uvremenjenu i potrebnu ideju".

- Juče smo razgovarali, već sutra imamo radnu grupu kako bi pripremili zakonodavnu inicijativu i intervenciju u pogledu zakona o udžbenicima - istakao je Ružić.

Upitan šta je do sada bilo sporno, odgovorio je da ako pogledamo razvijene zemlje EU, tamo je, kaže, i manir i pravilo da sve tzv. identitetske udžbenike štampa država.

- Ne vidim zašto bismo mi bili drugačiji i zašto bi nam bilo suspendovano pravo da tako nešto radimo - kazao je on podsetivši da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva dugi niz godina bio jedini izdavač, a da je sada pao na tri odsto tržišta.

On je rekao da je 2009. donet Zakon o udžbenicima koji je "liberalizovao tržište" kada je Zavod postao, kako je rekao, "trinaesto prase".

- Doveden je u poziciju da nije uspeo da se izbori sa konkurencijom. Nije poenta u ugrožavanju ili nametanju nezdrave konkurencije, ovde se radi o tome šta je javni interes. I koji su to udžbenici od javnog interesa... to jesu ''srpski, istorija i geografija''. Govorimo o drugom ciklusu osnovne škole, 5-8. razreda i o srednjim školama - precizirao je ministar.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu